zupa z zielonych ogórków na chłopski rozum

Zupa z zielonych ogórków
Odcinek 42

Zupa z zielonych ogórków – korzystajmy z sezonu!

Sezon na ogórki trwa. Pierwsze skojarzenie z ogórkami w kuchni? Oczywiście – ogórki kiszone. Ale nie tym razem. Dzisiaj przed Wami cudowna zupa z zielonych ogórków! Niecodzienny pomysł na wykorzystanie tych fantastycznych i dość tanich w sezonie warzyw, na pewno przypadnie Wam do gustu. Przedstawiam przepis podstawowy, można go oczywiście dowolnie modyfikować dodając co tylko chcecie, ale pamiętajcie: ogórki są dość delikatne w smaku i mocne przyprawy przykryją ich aromat momentalnie, więc bez przesady.

Jak to bywa w większości dań, podstawą są dobre produkty. Dobre – nie oznacza drogie, tylko świeże, sezonowe i, w miarę możliwości, lokalne. Ja użyłem ogórków oraz cebuli z zaprzyjaźnionej Farmy Pauliny i Grzegorza (link do ich facebooka na dole strony). Przepis jest super-ultra-turbo prosty, a więc do dzieła!

zupa z zielonych ogórków szybka

Składniki:

1 – 1,2kg świeżych ogórków gruntowych

1,5l bulionu (u mnie domowy drobiowy)

200g serka topionego śmietankowego

2 średnie cebule czosnkowe (białe)

kilka łyżek oleju rzepakowego

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Ogórki obrać, pokroić w kostkę, podobnie cebule.

2. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i zeszklić na nim cebulę – przez minutę.

3. Do cebuli dodać pokrojone ogórki i zalać bulionem.

4. Gotować przez 15 minut pod przykryciem.

5. Następnie zblenderować całość na gładki płyn.

6. Dodać serki topione i ponownie dokładnie zmiksować blenderem.

7. Podawać na głębokich talerzach np. z groszkiem ptysiowym (chrrrupie!)

I już! Smacznego!

Jak widzicie: prosto, szybko i w dodatku tanio. Zupa jest kremowa, bez grudek i ma niezwykły smak. Po prostu trzeba jej spróbować, aby już zawsze czekać na sezon ogórkowy z tym przepisem w głowie – tak na chłopski rozum!

Zobaczcie jak gotuję tą zupę u siebie w kuchni – koniecznie SUBSKRYBUJCIE mój kanał! https://www.youtube.com/watch?v=nvcKwlfXofU

Jeśli również chcecie używać w kuchni własnego aromatycznego bulionu, zamiast kostek rosołowych – zobaczcie ten przepis, ugotujcie własny rosół i zamroźcie w wygodnych porcjach: http://nachlopskirozum.com.pl/rosol-drobiowy/