zupa z soczewicy pyszna

Zupa z soczewicy
Odcinek 66

zupa z soczewicy – pyszna, pożywna, szybka!

Zupa z soczewicy to danie, które może się kojarzyć z wege-wydziwem, gdzie ogrom pracy zakończony jest mizernym, dość jałowym efektem, który na pewno nie służy do zajadania się ze smakiem „do oporu”. Jeśli właśnie tak postrzegaliście ten temat – czas zmienić zdanie! Zupa z soczewicy, którą Wam dzisiaj przedstawię nie jest ani wegetariańska, ani jałowa, ani tym bardziej mizerna! Właściwie stanowi samodzielny posiłek, który nie potrzebuje już żadnych dodatków. Bogactwo smaku hiszpańskiej kiełbasy chorizo oraz mnóstwa przypraw sprawi, że zakochacie się w tym przepisie od pierwszego wejrzenia! Do roboty 🙂

zupa z soczewicy szybka

zupa z soczewicy na chłopski rozum

składniki:

300 g czerwonej soczewicy

2 litry bulionu np. drobiowego

200 g kiełbasy chorizo

2 cebule

1 marchew

4 ząbki czosnku

5 cm obranego korzenia imbiru

400 ml mleka kokosowego

1 puszka pomidorów krojonych

2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka suszonej bazylii

2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

1/3 łyżeczki chilli (lub więcej)

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka kurkumy

kilka  łyżek oleju

sól i pieprz

wykonanie:

  1. Soczewicę przepłukujemy na sicie zimną wodą.
  2. Marchewkę oraz imbir obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki.
  3. Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno (czosnek przed posiekaniem zgniatamy bokiem noża.
  4. Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie półplasterki.
  5. W garnku rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju i szklimy na nim cebulę z czosnkiem.
  6. Dorzucamy kiełbasę chorizo i wszystkie sypkie przyprawy. Mieszamy i przesmażamy przez kilka minut.
  7. Wrzucamy marchewkę, imbir, przepłukaną soczewicę i zalewamy całość bulionem.
  8. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż soczewica całkowicie rozmięknie.
  9. Na końcu dolewamy mleczka kokosowego, odlewając wcześniej nieco do dekoracji.
  10. Pora doprawić zupę solą i pieprzem, ale ostrożnie – wiele już nie potrzeba.
  11. Nalewamy porcję zupy do miseczki, dekorujemy kleksem mleczka kokosowego i solidną porcją natki pietruszki.

Et voila! Pyszna i aromatyczna, do tego dwa talerze i Wasz brzuch może zechcieć eksplodować – z przepełnienia oczywiście! Po prostu musicie spróbować – tak na chłopski rozum!

zupa z soczewicy pyszna

Zobacz film na YouTube i subskrybuj mój kanał! https://www.youtube.com/watch?v=2wvi0AvQmr8

Jeśli nie wiecie jak zrobić prosty, ale idealny domowy rosół drobiowy, koniecznie zerknijcie tutaj: http://nachlopskirozum.com.pl/rosol-drobiowy/