zupa szparagowa prosta

Zupa szparagowa
Odcinek 31

Zupa szparagowa, czyli piękno sezonu

Pyszna zupa szparagowa to danie, które wręcz musi pojawić się na naszych stołach dokładnie w tym późnowiosennym okresie. Trzeba korzystać z dobrodziejstw sezonowości, bo właśnie wtedy warzywa i owoce dają nam najwięcej, tzn. najlepszy smak nie do zastąpienia kiedykolwiek indziej, bogactwo składników odżywczych, a przy tym przyzwoitą cenę: im bliżej szczytu sezonu, tym produkty tańsze.

Zupa, którą Wam dzisiaj przedstawiam, to dla mnie wersja klasyczna, bez zbędnych udziwnień, taka jaką lubię. Rewelacyjnie prosta do zrobienia, a jakże wspaniała i niepowtarzalna w smaku. O tym decyduje właśnie sezon – proste składniki, których domeną jest świeżość i lokalność.

Szparagi to przepyszne warzywa, delikatne i kremowe. Są prawdziwym skarbcem substancji odżywczych, takich jak witaminy, składniki mineralne, czy błonnik. Dlatego przyrządzajmy i jedzmy je z prawdziwym zapałem – kolejna okazja dopiero za rok. A więc do dzieła!

zupa szparagowa sezon

zupa szparagowa na chłopski rozum

Składniki:

ok 0,5kg – pęczek świeżych szparagów – jeśli są bardzo młode, nie obieramy ich, w przeciwnym razie odłamujemy zdrewniałą końcówkę i obieramy z łyka

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

200ml śmietanki 18%

1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego

posiekany koperek do przybrania

ew. sól i pieprz

Wykonanie:

1. Obieramy szparagi, kroimy na 2-3cm kawałki. Przenosimy do garnka.

2. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 15-20 minut.

3. Dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści.

4. Dokładnie rozprowadzamy mąkę w śmietance – bez żadnych grudek.

5. Hartujemy naszą „zaklepkę” kilkoma łyżkami gorącego wywaru, po czym wlewamy wszystko do garnka i dokładnie energicznie mieszamy.

6. Po zagotowaniu zupa jest gotowa. Podajemy posypując koperkiem.

To tyle. Łatwizna, prawda?

Delikatna kremowa zupa szparagowa to absolutny must-have naszych majowo-czerwcowych jadłospisów. Jeśli użyjecie własnego bulionu, doprawionego tak jak lubicie, sól i pieprz będą już zbędne (jak zrobić własny pyszny rosół? Link tutaj: http://nachlopskirozum.com.pl/domowy-rosol/. Pamiętajcie, że smak szparagów jest niepowtarzalny, ale dość łatwy do zabicia mocniejszymi przyprawami. Zróbcie ją razem ze mną i cieszcie się tym cudownym smakiem – tak na chłopski rozum!

Zapraszam na film z gotowania tej niesamowitej zupy – koniecznie zasubskrybujcie mój kanał Youtube i oczywiście napiszcie jak Wam poszło w komentarzach! https://www.youtube.com/watch?v=bUNM1u5D36U