zupa pieczarkowa na chłopski rozum

Zupa pieczarkowa
Odcinek 56

Zupa pieczarkowa – idealna na każdą okazję

„Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził” – to stare przysłowie sprawdza się właściwie zawsze i wszędzie. Kuchnia niestety również podlega tej prawdzie, bo naprawdę ciężko przyrządzić coś co absolutnie każdy uzna za perfekcyjny smakołyk. Jest jednak sporo dań, które można określić mianem możliwie uniwersalnych i neutralnych, a jednym z nich jest z pewnością zupa pieczarkowa. Pieczarki są delikatne w smaku i doskonale dają się przyprawić pod własny gust. Do tego nie trzeba ich gotować, czy dusić godzinami, więc też i zupa pieczarkowa należy do specjałów łatwych i szybkich w przygotowaniu. A więc nie zwlekając dłużej, noże i chochle w dłoń, garnki na gaz i jedziemy z tematem!

zupa pieczarkowa prosta

Składniki:

750g pieczarek

2l bulionu drobiowego lub warzywnego

2 cebule

1 łyżka majeranku

300ml śmietany 18%

kilka łyżek oleju do smażenia

sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka natki pietruszki i grzanki do dekoracji na talerzu

Wykonanie:

1. Pieczarki dokładnie myjemy, można też obrać z cieniutkiej skórki, ale nie jest to konieczne.

2. Cebule kroimy na grubą kostkę, a pieczarki na 6-8 części – tak aby można je było wygodnie zblenderować.

3. W garnku rozgrzewamy olej, na który wrzucamy posiekaną cebulę. Szklimy przez chwilę, następnie dodajemy pieczarki.

4. Dodajemy majeranek, rozcierając go w dłoniach, by uwolnił jeszcze więcej aromatu. Mieszamy i podsmażamy całość przez ok. 3 minuty.

5. Zalewamy bulionem – gorącym lub zimnym – gdy całość zawrze, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 30 minut.

6. Następnie przeprowadzamy istny „najazd” blenderem na naszą zupkę, rozdrabniając wszystko na możliwie jednolitą masę.

7. Przyszła pora na zaklepanie. Śmietanę (najlepiej w temperaturze pokojowej) hartujemy dodając dwie łyżki zupy i dokładnie mieszając. Warto tę czynność powtórzyć kilka razy, aby mieć pewność, że śmietana się nie zważy. Dodajemy zahartowaną śmietanę do garnka z zupą.

8. Po zaklepaniu zupy czas ją doprawić. Nie powinno być to konieczne jeśli użyliśmy wcześniej własnego, doskonałego bulionu. Jednak zawsze warto sprawdzić, czy odrobina soli lub pieprzu nie będzie konieczna.

9. Gotowa zupa pieczarkowa trafia na talerze lub do miseczek. Podajemy z grzankami (wystarczy kostki pieczywa wrzucić na suchą patelnie) i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Zupa pieczarkowa jest gotowa. Pyszna i rozgrzewająca. Pamiętajcie, że zawsze możecie zakombinować z przyprawami dokładnie tak jak lubicie jednak ja polecam właśnie taką wersję. Musicie spróbować sami – tak na chłopski rozum!

Koniecznie zobaczcie film i subskrybujcie mój kanał YouTube! https://www.youtube.com/watch?v=h5O5oXhnGpM

Jeśli chcecie zrobić własny domowy rosół drobiowy – zapraszam: http://nachlopskirozum.com.pl/rosol-drobiowy/

zupa pieczarkowa szybka

  • Prześliczne zdjęcia, ale nie lubie pieczarek i dań z tym składnikiem 😛

  • Danuta Brzezińska

    Własnie zdałam sobie sprawę, że wieki nie robiłam. Teraz będzie czas na taka zupkę.

  • Uwielbiam pieczarkową, jednak moja rodzinka preferuje ją z makaronem.

  • To jedna z moich ulubionych zup! Przepis zapisuję i mam na jutro obiad 🙂