zupa gulaszowa pożywna

Zupa gulaszowa
Odcinek 5

Zupa gulaszowa – danie samowystarczalne

Pożywny jednogarnkowy posiłek, który dodaje energii i rozgrzewa natychmiastowo. Zupą nie można się najeść? Bzdura! Zupa gulaszowa obala ten mit i na długo rozgrzeje Wasze ciała i umysły. Do tego dobrze „znosi” wszelkie modyfikacje, więc zawsze możecie dodać więcej ziemniaków i mięsa i uczynić z niej rozpustną wyżerkę dla wieeelu osób. Próbujcie różnych rodzajów mięsa lub pokuście się o wersję wegetariańską, chociaż w tym wypadku to prawie jak świętokradztwo.

zupa gulaszowa rozgrzewająca

Składniki:

500g mięsa (wieprzowo-wołowe, wieprzowe lub mielone)

500g ziemniaków

1 papryka (czerwona lub zielona)

5 łyżek oleju

3 cebule

1,5 l bulionu (naturalnego lub z kostek rosołowych – 3 kostki na 1,5l wody)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki słodkiej papryki

0,5 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka bazylii

3 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

wykonanie:

1. W garnku rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekane cebule, lekko dodać pokrojone w małe kawałki mięso i dusić na małym ogniu, podlewając łyżkami bulionu, aż do zmięknięcia mięsa.

2. Zalać gorącym bulionem, dodać drobno pokrojone ziemniaki i paprykę, gotować przez 20 minut.

3. Na końcu dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz wszystkie przyprawy. Zagotować i sprawdzić słoność.

I gotowe!

Można podać np. z kilkoma pajdami chleba, ale moim zdaniem jest świetna sama w sobie, dzięki zawartości ziemniaków.

Pyszny obiad gotowy już w 40 minut, duża możliwość modyfikacji no i niewiele do zmywania – to niewątpliwe zalety tego pożywnego dania. Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!

Zobaczcie jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=GvCZUYYa9eA&t