żeberka z grilla na chłopski rozum

Żeberka z grilla (z piekarnika)
Odcinek 30

żeberka z grilla – na pohybel pogodzie!

Weekend majowy za nami. Nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda nie rozpieszczała. Zimno, mokro i ogólnie wrednie. Ale czy to znaczy, że powinniśmy zarzucić swoje weekendowe plany kulinarne, w oczywistych względów związane w grillowaniem? Jasne, że nie! Jednym z najlepszych przykładów skutecznej walki z pogodą są żeberka z grilla, które z powodzeniem przygotujemy w piekarniku.

Przydatnym elementem będzie brytfanna lub inna blacha z kratką do grillowania lub jakimkolwiek innym metalowym separatorem, tak aby nasze mięsko się grillowało, a nie upiekło. Idealnym rozwiązaniem jest też piekarnik z funkcją grilla lub grzania jedynie od góry + termoobieg.

Wspomnijmy o samym mięsie. Żeberka to jeden z grillowych klasyków, ale pamiętajmy: żeberko żeberku nie równe. Wybierajmy takie, które nie budzą naszych zastrzeżeń co do świeżości oraz zwracajmy uwagę, by poza kośćmi wnosiły do dania odpowiednią ilość mięsa. Nie bójcie się (kulturalnie) wybrzydzać, czyli wyartykułować sprzedawcy Waszych potrzeb. Dostawców nie brakuje, a każdemu powinno zależeć na zarobku.

Dobra, dosyć wstępu, do roboty!

żeberka z grilla piekarnik

żeberka z grilla mięso

Składniki (na 1,5kg żeberek):

1,5kg porządnie przerośniętych mięsem żeberek

6 łyżek musztardy

6 łyżek octu winnego

6 łyżek miodu

10 łyżek sosu sojowego

1 łyżka majeranku

0,5 łyżeczki pieprzu

4 ząbki czosnku

0,5 szklanki wody

Wykonanie:

1. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.

2. Mięso podzielić na fragmenty co 2 żeberka, jeśli przy żeberkach jest sporo mięsa bez kości, pokroić na części podobnej wielkości.

3. Zamoczyć każdy kawałek w marynacie, przenieść do miski i zalać pozostałą marynatą. Pozostawić w lodówce na min. 2 godz., najlepiej na całą noc.

4. Rozgrzać piekarnik do 2200C, góra + termoobieg (lub funkcja grill).

5. Mięso ułożyć na kratce do grillowania, umieścić w piekarniku na wyższym poziomie (ale nie pod samą grzałką).

6. Grillować przez ok. 45-50 minut, obracając co 10-15 minut i smarując przy okazji resztą marynaty.

7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5-10 minut, aby mięsiwo związało buzujące w środku soki i podawać np. z grillowanymi warzywami.
Gotowe!

A więc wiemy już, że pogoda nam nie straszna, a takie pyszne żeberka z grilla – z piekarnika zaspokoją gusta nawet wybrednych smakoszy. Oczywiście mogą znaleźć się grillowi puryści, którym może doskwierać brak aromatu palonego na węglach tłuszczu, ale jeśli na takowych traficie – wręczcie im podpałkę oraz węgiel i wyślijcie do oczekującego we wiosennej mżawce grilla.

Smacznego wszystkim i pamiętajcie: dajcie znać jak Wam poszło w komentarzach i już teraz obejrzyjcie wyżej opisany przepis na moim kanale Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=umPoJbZiTag

  • szukam ciekawych przepisów na żeberka i właśnie znalazłam 🙂 Nigdy nie dodawałam sosu sojowego, a podejrzewam, że świetnie komponuje się z całością. Pozdrawiam ciepło