zapiekane bułki na wypasie

Zapiekane bułki na wypasie
Odcinek 15

Pyszne zapiekane bułki

Jak co dzień, przychodzi czas na kolację. Macie ochotę na coś pysznego na ciepło? A może przy okazji zalega Wam pieczywo, które czasy swojej świeżości ma już za sobą? Jeśli tak dzisiaj polecam Wam zapiekane bułki na prawdziwym wypasie!

zapiekane bułki na chłopski rozum

Składniki (na 4 bułki):

4 bułki (świeże lub nie)

50g masła

4 plastry szynki

4 jajka

100g tartego sera żółtego

8 plastrów pomidora

1 cebula ze szczypiorkiem

sól, pieprz

Wykonanie:

1. Włączyć piekarnik. Nagrzać do 1800C (góra i dół, bez termoobiegu).

2. Pokroić cebulkę, szczypiorek, pomidory.

3. Od bułek odciąć „wieczka”, wydrążyć środki.

4. Rozpuścić masło, posmarować w srodku bułki oraz wieczka.

5. Szczelnie wyłożyć środki bułek szynką, wbić na nią jajko, doprawić solą i pieprzem.

6. Następnie dodajemy cebulkę, odrobinę zółtego sera, wszystko przykrywamy dwoma plastrami pomidora i wykańczamy resztą żółtego sera.

7. Nadziane bułki (póki co bez „wieczek”) pieczemy przez 20-25 minut. Na ostatnie 2-3 minuty dokładamy wieczka.

8. Po upieczeniu bułki dekorujemy pod „wieczkami” posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Chrupiące, pyszne i BARDZO podatne na wszelkie modyfikacje. Dodajcie do środka co tylko chcecie – i tak będzie przesmaczne! Rewelacyjnie sprawdzi się boczek, papryka, oliwki lub kiszony ogórek. Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum 😀