wiejska deska na chłopski rozum

Imprezowa wiejska deska
Odcinek 10

a cóż to wiejska deska?

Sylwester tuż, tuż. Pora podjąć gości czymś pomysłowym, pysznym, ale i prostym, tak żeby zdało egzamin również na szwedzkim stole. Zerknijcie na tą mini-wersję wiejskiego stołu, przed Wami… WIEJSKA DESKA! Prostota, całkowity powrót do podstaw, do tego co zawsze jest pyszne, co niezmiennie cieszy, no i jak smakuje! Do tego pasuje prawie do każdej okazji. Po prostu trzeba spróbować. Do dzieła!

wiejska deska imprezowa

Składniki:

Chleb (najlepiej własnego wypieku https://www.youtube.com/watch?v=APr6BAZbJvs&t)

Ogórki kiszone, konserwowe, itp. (pieczarki marynowane, papryka, wędliny wszelkiego rodzaju)

Smalec:

1,2kg zmielonej słoniny

6 plastrów ulubionej wędliny (u mnie polędwica sopocka)

2 łyżeczki majeranku

sól, pieprz

Wykonanie:

1. Słoninę roztapiamy na patelni.

2. Połowę płynnego tłuszczu odlewamy do osobnego garnka – do tej części dodajemy drobno posiekaną szynkę.

3. Do obu naczyń dodajemy przyprawy: po łyżeczce majeranku, sól i pieprz.

4. Przelewamy do naczyń, w których będziemy podawać nasz smalec, czekamy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin póki porządnie nie stężeje.
5. Podajemy z chlebem, ogórkiem lub innymi dodatkami.
Gotowe!

W pakiecie gwarancja zadowolenia wszystkich z zapewnienia pysznego i skutecznego „podkładu” pod imprezowe szaleństwa. Sami spróbujcie!

Przy tej okazji Na Chłopski Rozum TV składa wszystkim czytelnikom życzenia szczęśliwego i pełnego (nie tylko) kulinarnych uniesień Nowego Roku 2017!

A teraz zapraszam na film: https://www.youtube.com/watch?v=s48Qpv2sp-M&t