tosty francuskie na chłopski rozum

Tosty francuskie
Odcinek 76

Tosty francuskie – pomysł na czerstwe pieczywo

Tosty francuskie to nie tylko sprytny sposób na pieczywo drugiej świeżości. To także wspaniałe danie, które sprawdzi się zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji. Ja oczywiście wybrałem wersję wytrawną, bo dla mnie w takiej konfrontacji jest zawsze jeden i ten sam zwycięzca 🙂

Dodajcie do nich to co lubicie, a Wasze własne tosty francuskie staną się niepowtarzalne. No i pozbędziecie się tego, co leży już w lodówce odrobinę za długo. Lekko zeschnięta wędlina, resztka żółtego sera i odrobina przypraw. Zapraszam na tosty francuskie po mojemu!

tosty francuskie proste

Skladniki (na 4 solidne tosty):

4 duże kromki (a po naszemu skibki) chleba, może być czerstwy

1 jajko

50 ml mleka

sól, pieprz

masło do smażenia

przyprawy: u mnie oregano i czosnek

Wykonanie:

  1. Do miseczki wbijamy jajko i profesjonalnie rozbełtujemy wydelcem.
  2. Dolewamy mleko, solimy i pieprzymy pod własny smak. Dosypujemy oregano lub inne przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni rozpuszczamy i rozgrzewamy łyżeczkę (albo łyżkę 🙂 ) masła.
  4. Chojnie panierujemy, a właściwie namaczamy kromki chleba w przygotowanej mieszance i od razu przekładamy na patelnie.
  5. Smażymy kilka minut, aż będą mocno rumiane. Celowo nie podaję czasu – każda kuchenka ogarnia inaczej.
  6. Obracamy tosty na drugą stronę. Teraz nakładamy pozostałe składniki. Na zrumienionej już stronie ląduje szynka lub kiełbaska. A wszystko posypujemy tartym żółtym serem.
  7. Smażymy kolejne kilka minut, sprawdzając jak nasze tosty francuskie wyglądają od spodu. I kiedy będą już elegancko przypieczone, przekładamy na talerze. Można zajadać – póki ciepłe!

Zobacz film, na którym pokazuję jak przyrządzić to proste i smaczne danie. Koniecznie SUBSKRYBUJ mój kanał YouTube! https://www.youtube.com/watch?v=IU9Up-SaZGQ

Polecam także inne moje przepisy i nagrania. Na przykład własna domowa kapusta kiszona! Po co kupować gotową, skoro tak łatwo można zrobić ją samemu. Zobacz jak! http://nachlopskirozum.com.pl/kapusta-kiszona/