szarlotka na chłopski rozum

Szarlotka – najlepsza na świecie!
Odcinek 50

Najlepsza szarlotka, czyli przepis żony

Nie no, na serio. Nigdy nie jadłem lepszej szarlotki, niż ta, którą od kiedy pamiętam, piecze moja Żona Asia. A że z przepisu nie robi tajemnicy, to bez pardonu go podkradłem i zaprosiłem do wspólnego pieczenia w tym jubileuszowym, bo już 50-tym odcinku „Na Chłopski Rozum TV”. Szarlotka to znane chyba każdemu ciasto, którego nieodmiennie głównym bohaterem jest jabłko. I to nie tylko takie czerwoniutkie i idealnie lśniące, bo w tym cieście ukryjemy wszystkie obite, czy zdeformowane jabłkowe odrzutki, które już mało do czego się nadają. Dzięki temu zyskają drugie życie – i to jakie! O ostatnie kawałki goście będą się bić 🙂

Opisywana szarlotka składa się z trzech elementów: ciasta od spodu, warstwy jabłek i białkowej piany z wierzchu. Mimo, że może brzmieć to bardzo skomplikowanie, to z pomocą dobrego robota lub miksera jest naprawdę łatwe do wykonania, więc do dzieła!

szarlotka najlepsza

szarlotka pyszna

składniki:

1kg obranych i startych na tarce jabłek (czyli ok 1,2kg w całości)

1 łyżeczka cynamonu

100g rodzynek

1 łyżeczka masła

3 jajka

250g cukru (do ciasta)

150g cukru (do bezy na wierzch)

250g mąki pszennej

50g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kostka margaryny (250g)

4 łyżki mleka

wykonanie:

  1. Wyrabiamy ciasto, łącząc ze sobą cukier mąkę, żółtka, margarynę, proszek do pieczenia i mleko.
  2. Zagniecione ciasto, zwilżonymi wodą dłońmi rozgniatamy na blasze, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 1800C termoobieg + dół.
  3. Ciasto się piecze, a my przygotowujemy jabłka. Obieramy je i ścieramy na tarce. W sumie powinno być ok. 1 kg jabłkowej „surówki”. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i dusimy starte jabłka, tak by nieco odparowały.
  4. Po wyłączeniu gazu pod jabłkami, dodajemy cynamon i rodzynki. Mieszamy.
  5. Ubijamy białka (można dodać szczyptę soli) wsypując powoli cukier, aż masa będzie sztywna.
  6. Wyciągamy ciasto z piekarnika, nakładamy na nie jabłka z patelni, a na nich równomiernie rozsmarowujemy bezową pianę. Całość wraca do piekarnika na kolejne 20 minut.
  7. Wyciągamy ciasto z piekarnika. Niech odpocznie ok. 30 minut, a wtedy będzie można je szczęśliwie pokroić i zajadać!

Oczywiście klasycznie, szarlotka najlepiej prezentuje się podana na ciepło, w smakowitym towarzystwie lodów waniliowych, ale powiedzmy sobie szczerze: każda forma podania wypada tutaj rewelacyjnie – to jest po prostu pyszne! Koniecznie zobaczcie film z przygotowania (z gościnnym udziałem Asi) i subksrybyjcie mój kanał YouTube! https://www.youtube.com/watch?v=bmg-P_NXT-s

A może bezy? Zapraszam: http://nachlopskirozum.com.pl/bezy-z-kremem-kawowym/

Zobaczcie też co Asia porabia w wolnym czasie 🙂 https://www.facebook.com/needletwiddle/