spaghetti carbonara włoskie

Spaghetti Carbonara – Klasyczne
Odcinek 13

Spaghetti Carbonara – po włosku

Przepyszne, szybkie danie dla każdego podniebienia? Nic prostszego! Ten włoski specjał urzeknie wszystkich. Jeśli jeszcze nie wiecie jak zrobić jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań Italii, czyli spaghetti carbonara, zerknijcie – naprawdę warto 😀

Historia tego dania jest niejasna i lawiruje gdzieś pomiędzy potrzebami włoskich żołnierzy z czasów II wojny, a gustami kulinarnymi górników z rejonów Umbrii. Istnieje również wersja poszukująca korzeni tej pyszności w tradycyjnej kuchni południowych Włoch. Tak, czy owak, jedno nie podlega wątpliwości: jest to danie, aż do przesady proste i pożywne, a przy tym niesamowicie smaczne, czym bez wątpienia zyskało swoją popularność.

Co istotne, spaghetti carbonara, nie posiada w składzie, żadnej, śmietany, śmietanki czy mleka! A więc do garnków – danie gotowe w 15 minut!
spaghetti carbonara oryginalne

Składniki (dla 2 osób):

200g makaronu spaghetti

100g wędzonego boczku

50g tartego parmezanu

2 jajka

sól, pieprz

1-2 łyżki oliwy/oleju

Wykonanie:

1. Wstawić wodę na makaron, drobno pokroić boczek.

2. Wymerdać jajka, dodać do nich parmezan (można troszkę odłożyć do ozdobienia), pieprz i sól (niewiele – boczek jest dość słony).

3. Do gotującej wody włożyć makaron z łyżeczką soli (nie dodajemy do niego ŻADNEGO tłuszczu). Gotujemy przez ok 8 minut – tak, by był aldente.

4. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy, smażymy na małym ogniu boczek – również ok. 8 minut.

5. Odcedzamy makaron, dorzucamy go do boczku, mieszmy przez moment i wyłączamy gaz.

6. Wlewamy przygotowany sos, energicznie mieszamy, aby jajka z serem dokłądnie pokryły makaron.

7. Dekorujemy resztą parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.

Gotowe!

Przyznajcie się – ślinka aż sama cieknie! Jeśli tak jak ja, nie potraficie sobie odmówić takiej cudownie prostej przyjemności, spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!

Film znajdziecie na: https://www.youtube.com/watch?v=MLiKlghenIo&t