Sos do pizzy
Odcinek 58

sos do pizzy – i nie tylko!

Gęsty, bardzo aromatyczny i skoncentrowany w smaku – taki powinien być idealny sos do pizzy. Najlepszy jest oczywiście własny – domowy, bo można go doprawić według własnego gustu i uzyskać dokładnie taką gęstość, jaka nam odpowiada. W tym przepisie nie znajdziecie zabielania śmietaną, czy zaklepywania mąką. Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego przygotowania esencji smaku z pomidorów i smakowitych dodatków. Będziecie zachwyceni efektem i z pewnością nie sięgniecie już po gotowe, sklepowe sosy.

Z racji tego, że ugotowanie tego sosu zajmuje troszkę czasu, polecam przygotowywać jednorazowo zdecydowaną porcję. Z łatwością można efekt naszych prac zapasteryzować i przez dłuuugi czas cieszyć się tym niepodrabialnym smakiem! Użyłem 3 kg pomidorów, z których wychodzi ok. 10 słoiczków sosu, co oznacza jakieś 20 pysznych pizz! Do dzieła!

sos do pizzy domowy

składniki (na 3kg pomidorów):

3kg dojrzałych pomidorów (można też użyć pomidorów z puszki – w całości lub krojonych)

1 cebula

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka tymianku

6 ząbków czosnku

6 łyżek oliwy z oliwek

sól i pieprz wg własnych upodobań

wykonanie:

  1. Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i nacinamy skórkę na krzyż. Następnie zalewamy wrzątkiem i po chwili ściągamy z łatwością skórkę.
  2. Pomidory i cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
  3. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy cebulę przez minutę. Dodajemy czosnek i podsmażamy przez kolejną minutę.
  4. Do garnka trafiają pokrojone pomidory. Dosypujemy bazylię, tymianek i oregano. Dokładnie mieszamy.
  5. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, bez przykrycia przez 30 minut. Co 10 minut można przemieszać.
  6. Kiedy wszystkie składniki są już miękkie, przecieramy zawartość garnka przez sito lub blenderujemy w garnku na jednolitą, gładką masę.
  7. Teraz znów pora na odparowywanie niepotrzebnego nadmiaru wody i tym samym zagęszczanie sosu. Mi wystarczyło kolejne 30 minut, ale ten etap możecie wydłużyć o tyle ile trzeba, by sos zdecydowanie zgęstniał.
  8. Gdy nasz sos do pizzy osiągnie właściwą konsystencję, czas na dodanie soli i pieprzu. Rada: nie żałujcie ani jednego, ani drugiego – pamiętajcie, że na pizzy znajdzie się tylko cienka warstwa.
  9. Gotowy sos przekładamy w słoiczki. Polecam takie niewielkie, np. po koncentracie pomidorowym. Taki 1 słoiczek to porcja na 2 pizze, a to ogranicza marnotrawstwo.
  10. Słoiczki umieszczamy w garnku, najlepiej na szmatce, tak aby podczas gotowania nie obijały się o garnek i o siebie. Zalewamy wodą do ok. 2/3 wysokości słoiczków i pasteryzujemy przez 20-30 minut na małym ogniu, pod przykryciem.
  11. Wyciągamy i pozostawiamy do przestudzenia. Gotowe!

Teraz nasz sos jest nie tylko pyszny, ale także trwały. Niech w spiżarni lub w szafce czeka cierpliwie na swój popisowy numer, czyli występ na wspaniałej, domowej pizzy!

Zapraszam do obejrzenie filmu, i subkrybowania mojego kanału YouTube! https://www.youtube.com/watch?v=bkitpLnrPEU

No, a po samą pizzę, zajrzyjcie tutaj: http://nachlopskirozum.com.pl/pizza-jak-w-pizzerii/

  • Ooooo…
    Podoba mi się!
    Można zrobić raz, a dobrze i się nie martwić, że akurat nie ma pod ręka!
    🙂

    • nachlopskirozum

      DO-KŁA-DNIE! Serdecznie polecam 😀