śledź pod pierzynką pyszny

Śledź pod pierzynką
Odcinek 60

śledź pod pierzynką – na co dzień i od święta

Nie Japończycy, ani Skandynawowie, ale właśnie Polacy są według mnie specjalistami od podawania surowej ryby. A dlaczego? To proste! Głównie za sprawą śledzia. Pyszna, zdrowa i w dodatku tania ryba właściwie od zawsze króluje na naszych stołach w przeróżnych formach i postaciach. W oleju, w occie, wszelakich zalewach, pieczony smażony – tak wymieniać można by długo. Dzisiaj zapraszam Was na jedną z moich ulubionych wersji tej fantastycznej ryby. Przed Wami śledź pod pierzynką!

Przepis zawdzięczam mojej Teściowej, (którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam :D) dzięki której zakochałem się w tym daniu bez pamięci i przygotowuję je często i gęsto 🙂

Chyba nie muszę wspominać, że śledź pod pierzynką wprost rewelacyjnie odnajdzie się także na świątecznym stole, całkiem skutecznie współzawodnicząc ze swojskim karpiem. To tyle tytułem wstępu. Zabierajmy się do roboty – zbyt wiele jej nie mamy.

śledź pod pierzynką szybki

śledź pod pierzynką na chłopski rozum

składniki (na jeden średni półmisek):

ok. 400 g filetów śledziowych w oleju

1 cebula

1 jabłko

330 ml śmietany 18% (duże opakowanie)

2 duże łyżki majonezu

sól, pieprz

gałązki koperku do dekoracji

wykonanie:

  1. Płaty śledziowe pozbawiamy nadmiaru oleju i kroimy w centymetrowe paski. Układamy równomiernie na dnie półmiska.
  2. W misce łączymy ze sobą śmietanę i majonez.
  3. Kroimy cebulę w BARDZO drobną kostkę i dodajemy do śmietany z majonezem.
  4. Pora na jabłko. Obieramy je i również kroimy w drobną kostkę, wrzucając od razu do reszty składników i mieszając tak, aby nie ściemniało.
  5. Naszej pierzynce brakuje już tylko przypraw. Klasycznie: sól i pieprz. Z pieprzem można zaszaleć, solniczkę traktujemy raczek delikatnie – pamiętajmy, że śledź jest MEGA słony!
  6. Gotową pierzynkę równo rozprowadzamy po pokrojonym śledziu.
  7. Dekorujemy gałązkami koperku.

Gotowe!

Idealne zarówno ze świeżym pieczywem do kolacji, jak i z ziemniakami z wody na obiad. Tego po prostu trzeba spróbować – tak na chłopski rozum!

Koniecznie zobaczcie film z przygotowania i już dzisiaj subskrybujcie mój kanał Youtube! https://www.youtube.com/watch?v=urUgrSjOn-Q

Czy zarobiliście już ciasto na staropolski piernik świąteczny? Jeśli jeszcze nie – zapraszam!  http://nachlopskirozum.com.pl/piernik-staropolski-1/