sałatka z tortelloni pożywna

Sałatka z tortelloni
Odcinek 24

Pożywna sałatka z tortelloni

Czas na sałatkę. Rzecz jasna – nie byle jaką! Przed Wami sałatka z tortelloni. Pyszne i sycące tortelloni zamaskowane przez niewinną zieleninkę. Do tego mozarella i aromatyczny dressing. Hmmm… Do dzieła!

sałatka z tortelloni na chłopski rozum

sałatka z tortelloni pyszna

Składniki:

1op. tortelloni – najlepiej świeżego – z lodówki – nadzienie dowolne

sałata – rodzaj i ilość takie jakie lubicie – cała w główce, czy rwana w mieszance

1 duży pomidor

1op. mini-kulek mozarelli

1 szalotka ze szczypiorkiem

Dressing:

sok z 1/3 cytryny

5 łyżek oliwy

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka lubczyku/tymianku/co tam lubicie

sól i pieprz

Wykonanie:

1. Tortelloni gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia na sitku.

2. Rwiemy sałatę do miski. Kroimy pomidora i szalotkę. Kładziemy na sałatę razem z odsączonymi kulkami mozarelli.

3. Przykrywamy wszystko warstwą ostudzonych pierożków tortelloni.

4. Przygotowujemy dressing, mieszając w słoiku (lub innym „zamykalnym” naczyniu) wszystkie składniki – solimy i pieprzymy do smaku.

5. Polewamy przygotowanym dressingiem bezpośrednio przed podaniem i obsypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!

W tej postaci, ta sałatka funkcjonuje właściwie jako pełnowartościowy posiłek. Jeżeli chcecie ją podać jako dodatek zwiększcie drastycznie ilość zieleniny i zróbcie trochę więcej dressingu.

W tym daniu brakuje tylko mięsa, ale nawet bez niego, jest to cudowna pozycja w sałatkowym menu. Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!