rosół drobiowy domowy

Rosół drobiowy – domowy i pyszny |

Rosół drobiowy – bez kostki rosołowej?

Ano bez! Ile jest przepisów na domowy rosół drobiowy? Pewnie tyle ile domów w Polsce, a może i więcej. Ja zapraszam na moją wersję – podstawową i w miarę szybką, a przy tym pyszną i aromatyczną. Nie muszę chyba przekonywać nikogo o wartości takiego domowego wywaru. Smakuje, rozgrzewa, a przy tym jest podstawą lub niezbędnym elementem tylu dań, że nie da się ich zliczyć. A zatem: garnek na kuchenkę i jedziemy!

rosół drobiowy pyszny

Składniki:

1kg porcji rosołowej z kurczaka (korpusy, ew. udka)

1 zestaw włoszczyzny (marchewki, por, korzeń pietruszki i selera)

1 cebula

5 liści laurowych

8 kulek ziela angielskiego

lubczyk – świeży lub suszony

1 łyżeczka pieprzu

1-1,5 łyżki soli

4l wody

Wykonanie:

1. Mięso zalewamy zimną wodą, włączamy gaz. Kiedy woda będzie wrzeć, zbieramy z powierzchni szumy (takie białe farfocle) i na minimalnym ogniu, bez przykrycia gotujemy przez godzinę.

2. Po godzinie zbieramy resztę szumów i dodajemy pokrojone wcześniej warzywa (w spore kawałki), a także przyprawy, z wyjątkiem soli. Gotujemy przez kolejną godzinę.

3. Następnie odcedzamy rosół i dodajemy soli – zgodnie z własnym smakiem – zaczynamy od 1 łyżki.

I gotowe!

Jeśli nie zużyjecie wszystkiego – nic nie szkodzi. Polecam po wystudzeniu przelać bulion do plastikowych kubków i zamrozić. Taką porcję cudownego wywaru warto zawsze mieć pod ręką! Później wystarczy tylko 5-10 minut w garnku na małym ogniu i nasze zamrożone bulionowe walce zamienią się w cudowny wywar, gotowy aby ugotować na nim pyszną zupę, czy wzbogacić sos.

rosół drobiowy na chłopski rozum

Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!