pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym włoskie

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
Odcinek 67

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu. Takie właśnie są, tak jak spora część włoskiej kuchni, pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym. Składników jest sporo – część zupełnie nieoczywistych, jednak to żadna egzotyka: klasyczne produkty, często używane i tanie przyprawy, no i gość honorowy: filet z indyka, najlepiej mielony w domu na dużych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Oczywiście gotowe mięso mielone jest także dostępne, więc jeśli macie zaufanego rzeźnika – korzystać bez przeszkód.

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym to danie kompleksowe, tworzące spójną całość razem z makaronem – właściwie dowolnym, byle drobnym. Małe świderki czy muszelki będą wprost idealne. Przygotowanie go zajmuje ok. 45 minut, więc do dzieła!

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym pyszne

składniki (porcja dla 2 facetów lub 4 kobitki):

Pulpeciki:

500 g mielonego mięsa z fileta indyka (najlepiej zmielić samemu)

10-12 oliwek

2 łyżki rodzynek

2 łyżki siekanej natki pietruszki

1/2 bułki pszennej (ok. 30 g)

4-5 łyżek mleka

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Prosty sos pomidorowy:

2 puszki pomidorów

400 ml bulionu (u mnie wołowy)

3 ząbki czosnku

4-5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka bazylii, oregano i tymianku

2 szczypty chilli

Dodatkowo:

200 – 250 g dość drobnego makaronu (niewielkie świderki, rurki lub muszelki)

liście świeżej bazylii

wykonanie:

  1. Zaczynamy od sosu. W garnku podgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej posiekany czosnek. Dolewamy 2 puszki pomidorów i bulion. Przyprawiamy suszonymi ziołami i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek, zostawiając na 30 minut wolnego gotowania.
  2. W tym czasie zajmiemy się pulpecikami. Jak najdrobniej siekamy oliwki i rodzynki. kroimy bułkę i moczymy w mleku. Wszystko łączymy z mięsem, razem z natką pietruszki i przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Do smaku: sól i pieprz.
  3. Całość dokładnie i energicznie wyrabiamy na jednolitą, sprężystą masę. Ręce zwilżamy zimną wodą i formujemy ok. 20-25 pulpecików.
  4. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i obsmażamy pulpeciki kilka minut, tak by zarumieniły się z każdej strony.
  5. Sos gotuje się już 30 minut. Teraz dodajemy do niego makaron i dokładnie mieszamy. Następnie w sosie ląduje cała zawartość patelni: pulpeciki wraz z całym smaczkiem ukrytym w tłuszczyku. Delikatnie mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na wolnym ogniu na ok. 15 minut, tak by makaron całkowicie zmiękł.
  6. Gotowe danie porcjujemy (lub nie) i przybieramy świeżą bazylią.

Gotowe!

To danie jest naprawdę cudowne. Łączy łatwo dostępne i znane składniki w niecodzienną i arcysmaczną kompozycję, którą z łatwością zaskoczysz swoich bliskich. Spróbuj koniecznie – tak na chłopski rozum!

Zobacz film i subskrybuj mój kanał YouTube! https://www.youtube.com/watch?v=YghQXPImZGo

A może inny włoski specjał? Wypróbuj rewelacyjnego spaghetti carbonara! http://nachlopskirozum.com.pl/spaghetti-carbonara/

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym na chłopski rozum