pstrąg grillowany na chlopski rozum

Pstrąg grillowany
Odcinek 8

pstrąg grillowany, czyli czysty porn-food

Wielkimi krokami idą Święta Bożego Narodzenia. Pstrąg grillowany raczej nie gości w naszym świątecznym menu, mimo całego regionalnego zróżnicowania, ale w ramach przedświątecznej rozgrzewki, dajmy się skusić. Wykwintnie, a przy tym niezwykle prosto. Dzisiaj z patelni grillowej. Zobaczcie, jak łatwo zrobić samemu takiego porn-food’a.

pstrąg grillowany zdrowy

Składniki: (dla 2 osób)

2 pstrągi (patroszone – bez łusek i wnętrzności)

sól, pieprz

2 łyżeczki oregano

2 łyżeczki majeranku

2 łyżeczki koperku

2 plastry masła

2 ząbki czosnku

1/2 cytryny

oliwa/olej

Wykonanie:

1. Pstrągi dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem.

2. Ryby natrzeć solą, pieprzem i resztą przypraw.

3. Z połowy cytryny odciąć dwa cienkie plastry do finalnej dekoracji, resztę wycisnąć. Sokiem skropić ryby, wykończyć łyżką oliwy.

4. Marynować min. 30 minut.

5. Patelnie grillową solidnie nagrzać, posmarować minimalną ilością oleju i grillować pstrągi przez ok. 5 minut z każdej strony.

6. Gotowe ryby przełożyć na talerze, udekorować plastrami cytryny i odrobiną masła. Podawać np. ze świeżym chlebem i masłem czosnkowym.

Gotowe!

Podajemy ze świeżym pieczywem oraz np. z grillowanymi warzywami (cukinią, marchewką, fasolką szparagową itp.). Pamiętajmy o bogactwie wartości odżywczych, które siedzą wewnątrz tego dania. Rybka jest pełna kwasów omega-3, czyli tak zwanych, „dobrych tłuszczów” – niezbędnych nam dla utrzymanego dobrego stanu zdrowia. Krótki czas grillowania pomaga w utrzymaniu sporej części z nich, więc Wasze dietetyczne sumienia mogą być spokojne 🙂
Obejrzyjcie film i biegiem po pstrąga! https://www.youtube.com/watch?v=0G_rHPuH8J0&t