placki ziemniaczane łatwe

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Odcinek 23

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Niby świetnie znana, a jednak trochę zaniedbana pozycja na liście kulinarnych klasyków. Zachęcam do zrobienia i zakochania się na nowo w tych pysznościach! Placki ziemniaczane to jeden z moich absolutnych liderów jeśli chodzi o potrawy z ziemniaków. Mogą być podane na słodko, chociaż ja wolę te wytrawne wersje. Dzisiaj z podkręconym sosem pieczarkowym – z karmelizowaną marchewką – pycha! No to jedziemy!

placki ziemniaczane na chłopski rozum

placki ziemniaczane pyszne

Składniki (dla 2 osób):

Placki:

600-700g obranych, umytych ziemniaków

1 jajko

1-2 łyżek mąki pszennej (typ 400-650)

1 płaska łyżeczka soli

1 cebula

 

Sos:

1 łyżka masła

1 duża marchewka

1 cebula

200-250g pieczarek

400ml śmietany 18%

bazylia, pieprz, sól

Wykonanie:

1. Umyte, obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Przełożyć na sitko lub ściereczkę do odcieknięcia.

2. Obie cebule pokroić w drobną kostkę

3. Ziemniaki zmieszać ze skrobią, która wytrąciła się z ociekającego płynu, jajkiem, mąką, solą i jedną drobno posiekaną cebulą.

4. Na patelni MOCNO rozgrzać ok. 1cm warstwę oleju rzepakowego. Delikatnie nakładać ciasto łyżką i rozgniatać na placki o zamierzonej wielkości.

5. Smażyć 3-4 minuty z każdej strony. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Dodać pociętą w słupki marchewkę. Smażyć na małym ogniu, aż do lekkiej karmelizacji – ok. 10 minut.

7. Dodać posiekane cebulę i pieczarki, podsmażyć kilka minut do miękkości.

8. Dolać śmietanę oraz doprawić bazylią, pieprzem i solą – sprawdzając często smak.

Dusić przez moment i… GOTOWE!

Kluczem do odpowiedniego usmażenia placków jest olej: musi być naprawdę gorący i naprawdę szczodrze nalany. Jeśli spełnicie te warunki – wszystko wyjdzie świetnie. Żadnych dieto-eko-dziwactw i już. Pyszne i chrupiące – takie powinny być placki ziemniaczane. Do tego, jak widzicie, całkiem łatwe w przygotowaniu, więc pora znów włączyć je do menu. Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!

Jak zrobiłem te placki? Obejrzyjcie film: https://www.youtube.com/watch?v=TYweDOrlM0Y