placek na maślance na chłopski rozum

Placek na maślance z rabarbarem i malinami
Odcinek 32

Placek na maślance – słodkie drożdżowe „oszustwo”

Kiedy pierwszy raz jadłem ten placek na maślance byłem przekonany, że to wypiek drożdżowy. Oczywiście żeby placek drożdżowy był miękki i wilgotny, od wypieku może minąć maksymalnie kilka – kilkanaście godzin. A tu niespodzianka! Trzy- czterodniowy placek na maślance jest całkiem świeży i apetyczny – to jeden z licznych powodów dla których go serdecznie polecam.

Innym może być ekstremalnie proste przygotowanie – właściwie nie trzeba pamiętać żadnych specjalnych procedur, czynności czy kolejności. Mieszamy wszystko jak leci i już.

Kolejną zaletą tego placka jest mnóstwo możliwości „owocowych”. Dzisiaj prezentuję Wam wersję z rabarbarem i malinami, ale pamiętajcie, że ten sam przepis polubi się równie mocno z jabłkami, gruszkami, śliwkami czy truskawkami. Wstęp mamy za sobą, a więc do dzieła!

placek na maślance pyszny

Składniki (na jedną standardową, prostokątną blachę):

Ciasto właściwe

1 szklanka maślanki

0,5 oleju

2 jajka

1 szklanka cukru

3 szklanki mąki pszennej (typ 400 – 600)

1 opak. cukru wanilinowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

500g owoców – u mnie rabarbar i maliny 1:1

Kruszonka:

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki (+ew. dosypywać do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

100g masła

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą zmieszać.

2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i rozprowadzić równomiernie.

3. Zagnieść kruszonkę, uformować kształt kuli.

4. Rozgrzać piekarnik do 1700C – termoobieg + dół (ew. sam termoobieg).0

5. Na cieście rozłożyć owoce i rozkruszyć kruszonkę.

6. Piec 50 minut.

7. Odczekać minimum 20-30 minut, tak by placek dał się pokroić i podać.

Gotowe – smacznego!

Bardzo prosty placek, a gwarantuję, że zasmakuje każdemu i obudzi dziecięce wspomnienia. Szybki i nieskomplikowany – tak jak bieganie z kawałkiem po podwórku, bez żadnych talerzyków i łyżeczek. Dajcie się porwać, eksperymentujcie z różnymi owocowymi połączeniami i znajdźcie swój ulubiony sposób na ten wypiek – tak na chłopski rozum! Smacznego!

Napiszcie jak Wam poszło. Oczywiście zobaczcie film i subskrybujcie mój kanał Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=A0avE9IC6ak

Zobacz też inne słodkie przepisy: http://nachlopskirozum.com.pl/tag/na-slodko/

  • Nie ma nic lepszego od prostego ciasta z owocami;)

  • Uwielbiam wypieki na maślance. Ale bym zjadła taki placek 😀

  • Joanna Sobieraj

    super, że bez drożdży! Jakie to proste!

  • Natalia Walkowiak

    Ja dziś robię wersję z brzoskwiniami ,zobaczymy jaki wyjdzie efekt