pizza jak w pizzerii na chłopski rozum

Pizza jak w pizzerii
Odcinek 55

pizza jak w pizzerii – nic trudnego

Dzisiaj coś dla prawdziwych fanów włoskiej kuchni. Danie pyszne, pożywne, jedno z najpopularniejszych na świecie, a do tego łatwe do przygotowania samemu w domu. Właśnie tak! Jeśli myśleliście, że pizza jak w pizzerii to karkołomny kulinarny popis wyniosłego kunsztu, to już za moment postaram się wyprowadzić Was z błędu.

Pizza, u zarania swych dziejów, funkcjonowała jako proste danie, dla prostego ludu, który w prosty, ale ciekawy sposób chciał podać i zjeść swoje proste, lokalne produkty. Proste, prawda? Jak dla mnie brzmi świetnie i wierzcie mi – tak też smakuje. Skoro słowo wstępu mamy już za sobą, bierzmy się do roboty. Pracy nie jest dużo, ale potrzebujemy trochę czasu na współpracę z drożdżami, więc do dzieła!

pizza jak w pizzerii domowa

pizza jak w pizzerii prosta

składniki:

Ciasto (na 3 duże pizze):

1 kg mąki pszennej typ 400 lub 650

500 ml letniej wody

15-20 g świeżych drożdzy

1 łyżka soli

1/2 łyżki cukru

100 ml oleju/oliwy

Sos pomidorowy:

Możecie użyć gotowej passaty pomidorowej, ulubionego domowego przecieru z włoskimi przyprawami, a od ciężkiej biedy – zwykłego ketchupu.

Dodatki:

Z pewnością ser. Oczywiście najlepiej mozzarella, ale jeśli nie śpicie na pieniądzach, a pizza ma być zdecydowanie bardziej budżetowym (wcale nie gorszym) daniem, użyjcie tartego sera edamskiego albo goudy. Pozostałe dodatki to już sprawa indywidualna. Użyjcie wędlin i mięs, warzyw i owoców, orzechów i przypraw dokładnie tak, jak lubicie. Ja zdecydowałem się na dwie pizze. Jedna z salami, pieczarkami i cebulą, druga z salami, serem pleśniowym, suszonymi pomidorami i rukolą. Ale oczywiście – co kto lubi 🙂

Sprzęt:

Jeśli macie możliwość zaopatrzcie się w kamień do pizzy. To zwykły kawał szamotu, który trzeba potężnie rozgrzać w piekarniku i piec na nim pizzę. To pozwoli nam osiągnąć efekty zbliżone do pieca, często używanego w pizzeriach. Jeśli jednak nie macie takich możliwości użyjcie zwykłej blaszki efekt i tak będzie super!

wykonanie:

  1. Zagniatamy ciasto, łącząc wszystkie składniki. Zagniatamy długo i energicznie (ok. 10 minut), tak by powstała idealna, jednolita kula. Przykrywamy ciasto folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
  2. Po godzinie wyrastania, przenosimy misę z ciastem do lodówki, gdzie spędzi kolejną godzinę.
  3. Po dwóch godzinach, nasze ciasto jest gotowe. Pulchne i sprężyste. Lekko zagniatamy na blacie i dzielimy z pomocą noża i wagi na 3 części po 0,5kg każda (można mrozić!).
  4. Porcję ciasta, rozgniatamy lub wałkujemy tak, żeby otrzymać pizzę o grubości ok. 1cm. Można oczywiście grubość dostosować do swojego gustu.
  5. Pizze najpierw smarujemy sosem. Niezbyt grubo, aby ciasto nam się nie rozmoczyło. Smarujemy dokładnie zostawiając jedynie 1-2cm z brzegów – dzięki temu będą bardziej chrupkie.
  6. WAŻNE: bezpośrednio na sos nakładamy ser. Dopiero później resztę dodatków. Przez to poziom przygniecenia ciasta będzie odpowiedni i z pizzy nie zrobi nam się placek pizzowy, tylko wyrośnięta na brzegach i spłaszczona w środku prawdziwa pizza jak w pizzerii!
  7. Pieczemy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku (2500C, góra + dół, bez termoobiegu) przez 10-15 minut. U mnie zajęło to dokładnie 13 minut. Jeśli używacie kamienia do pizzy pamiętajcie, żeby nagrzewać go min. przez 30 minut w maksymalnej temperaturze.
  8. Upieczoną pizzę wyłóżcie z piekarnika najlepiej na coś drewnianego, najlepiej deskę lub podkładkę do pizzy. Przyprawcie finalnie czym chcecie. Pamiętajcie, żeby zarówno w sosie jak i dodatkach kontrolować ilość soli. Zbyt mała jej ilość jest równie tragiczna w skutkach co zbyt duża.

Gotowe! Można zajadać!

Pizza to, moim zdaniem, jedno z najpyszniejszych dań. Nigdy się nie nudzi, chociaż w miarę upływu czasu oczekiwania wobec niej rosną. Więc tym bardziej nie traćcie czasu i zacznijcie swoją własną przygodę z domową pizzą już dziś – tak na chłopski rozum!

Wpadnijcie też na YouTube’a i koniecznie subskrybujciehttps://www.youtube.com/watch?v=kLGbpPkpfaw

A jeśli macie ochotę na nieco szybszy i jeszcze prostszy smakołyk zobaczcie parówki w cieście francuskim: http://nachlopskirozum.com.pl/parowki-w-ciescie-francuskim/

pizza jak w pizzerii łatwa

pizza jak w pizzerii z piekarnika