pasta z makreli na chłopski rozum

Pasta z makreli – pyszna i szybka
Odcinek 68

pasta z makreli – to takie proste

Super pyszna, super prosta, domowa pasta z makreli. Czasami proste pomysły są tymi idealnymi, na które czekamy tygodniami. Po prostu mamy ochotę na coś bardziej wyszukanego niż kanapka z serem, nie do końca wiemy na co konkretnie i łazimy, zaglądamy do lodówki, znów łazimy i tak w kółko. Aż w końcu zupełnie przypadkiem wpada do głowy taki impuls i dalej idzie już błyskawicznie. Przed Wami właśnie jeden z nich – cudowna pasta z makreli. Czy wspominałem o cenie? No to wspominam: jakieś PÓŁ KILOGRAMA tej pasty to koszt ok. 6 (!) zł! Zainteresowani? Ja – bardzo. Do dzieła!

pasta z makreli pyszna

składniki (na spora miseczkę pasty – ok. 500 g):

1 wędzona makrela – jakieś 250 – 300 g

2 łyżki majonezu – kopiaste 😉 (oczywiście może być domowy – polecam)

2 ogórki kiszone-konserwowe (u mnie kiszone)

1 cebulka ze szczypiorkiem

pieprz do smaku

wykonanie:

  1. Zaczynamy od ryby. Z naszego wędzonego, pachnącego cudeńka musimy pozyskać maksymalną ilość rybiego mięsa. W tym celu palcami lub z pomocą noża rozkładamy tuszkę na dwie połowy i bez trudu wyjmujemy kręgosłup. Następnie zdejmujemy skórę – schodzi bez problemu. Nie licząc kręgosłupa, większość ości makreli znajduje się bliżej głowy, w dodatku są widoczne i dość duże. Usuwamy je. Odrywamy kawałki ryby przenosząc do miski, przy okazji sprawdzając czy nie została w nich jakaś zbłąkana ość.
  2. Gdy ryba jest już obrobiona dodajemy do niej majonez i dusimy widelcem przez chwilę, aż do uzyskanie jednolitej, kremowej masy.
  3. Pora na ogórki i cebulę, która kroimy w BARDZO drobną kostkę. Został jeszcze szczypiorek – tutaj możemy pozwolić sobie na nieco większe kawałki, a część zostawiamy do dekoracji.
  4. Pora wszystko solidnie wymieszać i przełożyć do naczynia, w którym będziemy podawać. Dekorujemy Pozostałym szczypiorkiem i już! Gotowe!

Czas przygotowania: 5-10 minut.

Teraz już tylko chlebek w dłoń i do stołu. Takie śniadanko będziemy fantastycznie wspominać, aż do… kolejnego rewelacyjnego śniadanka! Musicie spróbować sami – tak na chłopski rozum!

Już teraz obejrzyjcie film i subskrybujcie mój kanał YouTube! https://www.youtube.com/watch?v=z27vSHwWNKk

pasta z makreli domowa

A może własny domowy majonez do pasty? Czemu nie – zobaczcie jakie to łatwe! http://nachlopskirozum.com.pl/domowy-majonez/