parówki w cieście francuskim na chłopski rozum

Parówki w cieście francuskim
Odcinek 54

parówki w cieście francuskim – władcy domowego fast-foodu

Niespodziewany najazd znajomych? Brak pomysłu na ciepłą imprezową przekąskę z funkcją dobrego „podkładu”? A może po prostu znienacka zaatakował Mały Głód lub co gorsza – ten całkiem większy? Jeśli chociaż na jedną z tych propozycji odpowiedzieliście pozytywnie, to mam dla Was dobrą wiadomość: trafiliście idealnie. Zapraszam na parówki w cieście francuskim!

Przepis jest bardzo łatwy, a lista składników wygląda tak, jakby zachęcała do porządków w lodówce. Proste, codzienne produkty, nierzadko skazane już na wyrzucenie mogą w kilka chwil zmienić się w danie, któremu nikt się nie oprze. Zaczynajmy!

parówki w cieście francuskim szybkie

parówki w cieście francuskim proste

składniki:

1 rolka ciasta francuskiego (300g)

6 parówek (polecam użyć takich, które mają w składzie mięso ;D)

12 lub 6 plastrów żółtego sera (świetnie sprawdza się ser mierzwiony, ale wtedy obowiązkowo po 2 plastry na parówkę)

6 łyżeczek keczupu

1 jajko

wykonanie:

  1. Włączyć piekarnik i nagrzać do 2000C, góra + dół, bez termoobiegu.
  2. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i podzielić na 6 równych, wydłużonych trójkątów, zgodnie z rysunkiem poglądowym poniżej.
  3. Trójkąt z ciasta francuskiego wysmarować płaską łyżeczką ketchupu.
  4. Parówkę, na prawie całej długości, owinąć plastrami żółtego sera.
  5. Zawiniątko umieścić przy „podstawie” trójkąta z ciasta francuskiego i zwinąć w swego rodzaju rogaliki.
  6. W miseczce roztrzepujemy jajko i pędzelkiem obficie smarujemy każdą zawiniętą w ciasto parówkę.
  7. Wszystkie „rogaliki” przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 20-25 minut, aż ciasto pięknie się przypiecze na złocisty kolor, a parówki zawadiacko popękają.
  8. Wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz i gotowe – można pałaszować!

Nasze danie jest gotowe. Wygląda wspaniale i apetycznie, a zapewniam Was, że wygląd nie odbiega w ogóle od smaku. Po prostu trzeba tego spróbować – tak na chłopski rozum!

Zobaczcie jak robię parówki w cieście francuskim na moim kanale YouTube i koniecznie subskrybujciehttps://www.youtube.com/watch?v=JJgrMUftPj8

Jeśli macie ochotę na coś ekstra-rozgrzewającego na jesienny wieczór to musicie wypróbować prostą recepturę na fantastyczny i bardzo zdrowy napój imbirowy! http://nachlopskirozum.com.pl/napoj-imbirowy/