owoce pod kruszonką pyszne

Owoce pod kruszonką
Odcinek 22

Owoce pod kruszonką – idealne chłodne wieczory

Szybki, prosty, przepyszny i rozgrzewający deser dla każdego. Ja wybrałem jabłko i gruszkę, ale może wolicie maliny, jeżyny, a może banana? Nic prostszego! Większość owoców sprawdzi się naprawdę rewelacyjnie w tej odsłonie. Zapraszam na cudowne owoce pod kruszonką.

owoce pod kruszonką na chłopski rozum

 

Składniki (na 2 porcje):

1 jabłko

1 gruszka

50g masła

70-80g mąki pszennej

70g cukru

Wykonanie:

1. Chłodne masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski razem z mąką i cukrem.

2. Zagniatamy ręką lub robotem. Dosypujemy odrobinę mąki jeśli potrzeba – ciasto ma być tępe w dotyku i łatwo się kruszyć.

3. Owoce kroimy w kostkę – raczej niewielką, tak aby łatwo rozpadły się na mus podczas pieczenia.

4. Przenosimy owoce do naczyń do zapiekania, rozkruszamy przygotowane ciasto tak, aby pokryło całą powierzchnię owoców.

5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 1900C przez 20 minut z termoobiegiem.

Gotowe! Siadać i zajadać – tylko nie brać w gołą rękę bo jest piekielnie gorące 🙂

Rewelacyjny deser na każdą okazję. Zwłaszcza gdy pogoda za oknem deszczowa i chłodna taka wyjątkowo słodka chwila zapomnienia jest niezastąpiona, szczególnie gdy jest do tego gorąca i delikatnie chrupie w ustach. Tego uczucia nie da się do końca opisać, dlatego spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!

I koniecznie zobaczcie film: https://www.youtube.com/watch?v=Ng4M99A_Pk8