nalewka truskawkowa na chłopski rozum

Nalewka truskawkowa
Na Chłopski Rozum TV

nalewka truskawkowa – pyszna i zdrowa

Nalewka truskawkowa to fantastyczny napitek, który podbije serca i podniebienia Wasze oraz Waszych Gości. Można znaleźć mnóstwo przepisów na taką pyszność, a nawet zagubić się w ich gąszczu, ale powiem Wam jedno: nie przejmujcie się zbytnio! Połączenie owoców i alkoholu z cukrem i dodatkami naprawdę ciężko spieprzyć. Oczywiście kunszt wytwarzania skomplikowanych i zaawansowanych nalewek to wielka sztuka i ogrom wiedzy, a także umiejętności związanych z surowcem, nastawem, filtracją, leżakowaniem itd. Czapki z głów i w ogóle. Natomiast jeśli po prostu macie ochotę domowej produkcji, prostą i pyszną nalewkę zróbcie tak jak opisałem poniżej. Nie zawiedziecie się.

Nalewka truskawkowa to doskonała wymówka, żeby łyknąć coś mocniejszego! Rewelacyjne działanie na układ pokarmowy, do tego pomoc w dolegliwościach układu krążenia oraz reumatyzmie – to silne argumenty by sięgnąć po kielonek – oczywiście dla zdrowia:) Skoro już to ustaliliśmy, zabierajmy się do roboty.

nalewka truskawkowa zdrowa

nalewka truskawkowa prosta

składniki:

2 kg truskawek

2 l wódki (część można zastąpić spirytusem, ale ja nie lubię TAK mocnych trunków)

0,5 – 1 kg cukru

2 cytryny

wykonanie:

  1. Truskawki dokładnie myjemy i w miarę możliwości odszypułkowujemy, a przynajmniej usuwamy zielone części. Przekrawamy owoce na połówki. Przenosimy do dużego słoja.
  2. Zalewamy truskawki wódką i zostawiamy w spokoju, szczelnie zakręcone na tydzień.
  3. Po tygodniu zlewamy „truskawkową wódkę” do innego naczynia, a truskawki zasypujemy cukrem. Ilość użytego cukru zależy od słodkości owoców i pożądanego efektu końcowego. Polecam zacząć od 0,5 kg, ewentualnie dosłodzić można zawsze.
  4. Po 1 dniu truskawki z cukrem zamienią się w truskawki w gęstym syropie. Wtedy dodajemy do nich zlany wcześniej alkohol oraz sok wyciśnięty z dwóch cytryn (bez pestek) i pozostawiamy na kolejny tydzień.
  5. Po tym czasie przecedzamy nalewkę. Nie jestem pewien, czy pozostałe owoce nadają się jeszcze do czegokolwiek, moje straciły zarówno kolor (były szaro-bladoróżowe), jak i smak (smakowały jak słaba wódeczka z cukrem), więc je wyrzuciłem.
  6. Nalewkę rozlewamy do butelek i leżakujemy, No dobra, jest pyszna od razu, ale jeszcze zyskuje z czasem. Resztę pozostawiam Waszej cierpliwości i silnej woli.

Smacznego!

Nalewka truskawkowa to pyszny i piękny domowy wyrób, który pozwoli zachować sezonowość tych owoców na bardzo długo. Skorzystajcie z jej smaku, właściwości leczniczych oraz prostoty wykonania – tak na chłopski rozum!

nalewka truskawkowa na chłopski rozum

A może śledzik do tego? Zapraszam! http://nachlopskirozum.com.pl/sledz-pod-pierzynka/

Zerknij tez na mój fanpage na Facebook’u https://www.facebook.com/nachlopskirozumtv/