mercimek koftesi na chłopski rozum

Mercimek koftesi
Odcinek 38

Mercimek koftesi – turecka przekąska

Mercimek koftesi… Brzmi egzotycznie, prawda? Bo takie właśnie są te pochodzące z Turcji pulpeciki z soczewicy i kuskusu (lub bulguru). Świetnie sprawdzają się zarówno w wersji na ciepło (np.z sosem pieczarkowym), jak i na zimno. Ja wybrałem tę drugą odsłonę i dzisiaj prezentuję je Wam z cudownie prostym i pysznym sosem czosnkowym. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę czy gości nietypową zakąską, albo po prostu szukacie czegoś na „dopchnięcie” podczas niezaspokojonej gastrofazy – mercimek koftesi sprawdzi się wprost idealnie. Jest to danie super-pożywne, oczywiście za sprawą soczewicy i kaszy. Gwarantuję, że po kilku (w moim wypadku 8-10) sztukach unuranych obficie w dipie, żołądek zaczyna wysyłać przyjemne sygnały wypełnienia i natychmiast przechodzi ochota na wszelkiego rodzaju chipsy, chrupki i nachosy. Do tego przygotowanie tego specjału jest bardzo proste i nie zajmuje 5 godzin, a więc do dzieła!

mercimek koftesi turcja

Składniki (na spooory talerz)

2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka kuskusu (lub bulguru)
4 szklanki wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki czerwonej
1/3-1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka vegety lub innej tego rodzaju doprawki
sos:
1 jogurt naturalny – 400ml
1 łyżka majonezu
czosnek 2-6 ząbków
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Soczewicę zalać czterema szklankami wody i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, tak długo, aż będzie miękka, papkowata, a niewielka pozostałość wody przybierze żółty kolor – czyli ok. 20-25 minut.
2. Zdjąć ugotowaną soczewicę z ognia, dosypać kuskus, wymieszać, przykryć pokrywką i pozostawić na 15 minut, by kuskus wchłonął resztę wody i związał masę. Następnie zostawić do wystygnięcia.
3. W tym czasie kroimy BARDZO drobno cebulę i podsmażamy na kilku łyżkach oleju, aż do zeszklenia. Odstawiamy z ognia do przestudzenia.
4. Do przestudzonej masy soczewicowo-kuskusowej dodajemy sól i resztę przypraw, koncentrat pomidorowy, podsmażoną cebulkę i posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Ręką formujemy wałeczki 6-8cm i układamy pierścieniowo na dużym talerzu.
7. Przygotowujemy sos/dip czosnkowy. Łączymy jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez, na końcu doprawiając solą i pieprzem, ew. innymi ulubionymi przyprawami.
8. Podajemy i zajadamy maczając mercimki w sosie. Przechowujemy w lodówce, koniecznie pod folią, aby pulpeciki nie wyschły.
Proste i szybkie, a przy tym niemal nie może się nie udać. Oprócz wybornego jadła, ciekawa okazja na spędzenie wspólnego czasu przy lepieniu soczewicowych wałeczków razem z drugą połówką lub z dziećmi. Musicie spróbować sami – tak na chłopski rozum!
Zajrzyjcie tez na YouTube, subskrybujcie mój kanał i zobaczcie jak przygotowuję mercimek koftesi: https://www.youtube.com/watch?v=MLqCHJmbXqU

Wypróbujcie także przepis na fantastyczne ciasteczka czekoladowe z białą czekoladą!
  • Joanna Sobieraj

    świetny pomysł na przekąskę!