makaron z tuńczykiem szybki

Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i fetą
Odcinek 75

Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i fetą – szybkie i pyszne danie.

Dla mnie makaron z tuńczykiem, szpinakiem i fetą to potrawa, którą jadam regularnie. Nie ma miesiąca, żeby nie dopadł mnie taki dzień, kiedy naprawdę nie chce się stać przy garach, a i na wychodzenie z domu ochota nie bierze. Kiedy włazi we mnie prawdziwy leniuszek-śmierdziuszek myszkuję po kuchni, żeby znaleźć w zamrażalniku i po szafkach poukrywane tam z pewnością niezbędne składniki. W końcu szybkie jedzenie, oprócz tego, że właśnie szybkie, no i pyszne, może być tez zdrowe i odżywcze, a nawet nosić znamiona wykwintności. Wstawcie więc od razu pełen czajnik wody i jedziemy z koksem!

makaron z tuńczykiem fit

Składniki (na 2 facetów lub 4 kobitki):

1/2 – 2/3 paczki makaronu farfalle – kokardek

1 paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1/2 kostki sera feta

1 cebula czerwona

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

1. Najdłuższa czynność w tym przepisie to ugotowanie makaronu (najlepiej al dente), więc zaczynamy od zagotowania pełnego czajnika wody – tak będzie znacznie sprawniej.

2. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i siekamy drobno cebulę oraz czosnek można go wcześniej lekko rozgnieść)

3. Na gorącą patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy cebulę przez ok. 2 minuty, tak by się zeszkliła. Dorzucamy do niej czosnek i właściwie od razu szpinak (zamrożony). Zmniejszamy grzanie na minimum.

4. W międzyczasie nie zapominajmy o makaronie. Wrząca woda przelana do garnka na gazie, solidna szczypta soli i makaron – do tego żelazna kontrola czasu zgodnie z zaleceniem producenta – żeby przypadkiem się nie rozgotował.

5. Wracamy do patelni. Na małym ogniu szpinak powinien się dosyć sprawnie rozmrozić i podsmażyć. Teraz przeszedł czas na dodanie całej puszki tuńczyka i na koniec sera feta. Wszystko delikatnie mieszamy przez minutę lub dwie.

6. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga na sól – zarówno tuńczyk jak i feta mają jej już sporo. Zaufajcie swojemu smakowi 🙂

7. Wrzucamy zawartość patelni do odcedzonego wcześniej makaronu. Pora to przemieszać i nakładać od razu na talerze. Gotowe!

Naprawdę pycha! Smacznego! Zobaczcie film z przygotowania: https://www.youtube.com/watch?v=2ZpMqb82BRo&feature=youtu.be

Jeśli macie więcej czasu spróbujcie tych rewelacyjnych pulpecików z indyka: http://nachlopskirozum.com.pl/pulpeciki-z-indyka-w-sosie-pomidorowym/

makaron z tuńczykiem na chłopski rozum