makaron z sosem pomidorowym na chłopski rozum

Makaron z sosem pomidorowym
Odcinek 39

Makaron z sosem pomidorowym – nuda?

„Makaron z sosem pomidorowym”. Brzmi nudnie i bez polotu? Przekonajcie się sami, że to nieprawda. To, że danie składa się z prostych składników i kosztuje ok. 2,50zł za osobę (TAK! 2,50zł za WIELKĄ porcję), nie musi oznaczać, że jest monotonne i brzydkie, a już na pewno nie jest niesmaczne. Wystarczy dodać odrobinę wyobraźni i ten prosty przepis ożywa na nowo, oferując naprawdę cudowną, ciepłą strawę, którą w dodatku można całkowicie zmodyfikować pod swój smak, dodając ulubione przyprawy, czy dodatki. Ja zdecydowałem się na „piątkową” wersję i mój makaron z sosem pomidorowym zakumplował się dzisiaj z jajkiem na twardo, rwaną bazylią i truflową oliwą z oliwek, ale to tylko moja propozycja. Działajmy!

makaron z sosem pomidorowym tanio

Składniki (dla 2 osób):

250g makaronu (wybrałem spaghetti, ale rurki czy świderki nadają się tak samo)

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka cukru

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

200ml mleka

1 łyżeczka mąki pszennej

sól, pieprz

olej do smażenia

dodatkowo: 2 ugotowane na twardo jajka, kilka listków świeżej bazylii i truflowa oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. Do gotującej wody wrzucamy łyżeczkę soli i makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na al dente – następnie odcedzamy i zostawiamy na sitku.

2. Na rozgrzaną patelnie wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego, następnie drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy 1-2 minuty i dorzucamy posiekany w paski czosnek oraz – po chwili – łyżeczkę cukru.

3. Przesmażamy całość kolejną minutę i dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dobrze mieszamy i na małym ogniu smażymy przez 2-3 minuty, aż zacznie pięknie pachnieć pomidorami.

4. Dolewamy mleko z rozprowadzoną w nim łyżeczką mąki i zaczynamy dość energicznie mieszać – sos zacznie szybko gęstnieć.

5. Doprawiamy solą i pieprzem pod własny smak o dorzucamy ugotowany makaron – dokładnie mieszamy całość.

6. Przekładamy na talerze lub jeden wspólny talerz dekorujemy połówkami jajek, niedbale porwanymi listkami bazylii i np. truflową oliwą z oliwek.

Gotowe!

Szybko, łatwo, pysznie i tanie – czyli jedno z dań idealnych na co dzień, ale także od święta. To także fantastyczna sposobność, żeby pozbyć się niechcianych resztek z lodówki, bo tak jak wspominałem – ten sos przyjmie wszystko!

Zobaczcie jak go przygotowuję na moim kanale YouTube – koniecznie subskrybujcie! https://www.youtube.com/watch?v=_ndR-8IdJeQ

Spróbujcie też prawdziwego włoskiego spaghetti carbonara: http://nachlopskirozum.com.pl/spaghetti-carbonara/