makaron chow mein na chłopski rozum

Makaron Chow Mein z kurczakiem i warzywami
Odcinek 19

Makaron Chow Mein  – chiński specjał

Naszła Was ochota na azjatyckie smaki? Musicie spróbować tego – makaron chow mein! Łatwe i dość szybkie danie dla wszystkich miłośników orientu, przynajmniej od czasu do czasu. Polecam zrobić zapasy podczas „tygodni azjatyckich” – wtedy jest także naprawdę tanie!

Pamiętajmy też o woku. Jego obsługa jest prosta, ale trzeba pamiętać o podstawowych regułach. A najważniejsza z nich brzmi: piekielnie go rozgrzej! I wszystko wyjdzie idealnie.

makaron chow mein wok

Składniki:

100g makaronu typu chow mein

500g mięsa z udek kurczaka (ew. z filetu kurczaka)

1/3 szkl.sosu sojowego

5-6 łyżek słodkiego sosu chilli

1 łyżka octu

1 cebula

3-4 gałązki selera naciowego

1 mały por

2 średnie marchewki

pieprz

Wykonanie:

1. Mięso kroimy i paski, cebule w piórka i marynujemy przez ok 15-20 min. razem z sosem sojowym, słodkim sosem chilli i octem.

2. Warzywa kroimy w kilkucentymetrowe słupki.

3. Rozgrzewamy woka, aż do punktu dymienia.

4. Najpierw wrzucamy mięso z cebulą i całą marynatą – smażymy 4-5 minut – do ścięcia kurczaka.

5. Następnie dodajemy warzywa, zmniejszamy ogień i dusimy przez kolejne 5 minut.

6. Kruszymy makaron chow mein i dodajemy go do woka oraz po chwili 300ml wody.

7. Po 5 minutach, możemy doprawić pieprzem i podawać!

Smacznego!

Cudowne zapachy i egzotyczne aromaty zwabią do misek łakomczóchów z całego domu. Do tego danie jest bardzo pożywne i zdrowe.

Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!

Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=O0koQjk9kcs&t