kurczak pieczony na butelce piwa

Kurczak pieczony na butelce piwa
Odcinek 25

Kurczak pieczony na czym?!

Ano właśnie na butelce ulubionego piwa. Cudowny, aromatyczny kurczak pieczony w całości, z warzywami, mnóstwem przypraw i co więcej, a może przede wszystkim – przyrządzany w bliskim sąsiedztwie złocistego trunku lub jak kto woli „zupki chmielowej”, czyli nadziany na butelkę z piwem. Zapraszam!

kurczak pieczony na chłopski rozum

kurczak pieczony piwo

Składniki:

1 kurczak (u mnie: 1,6kg)

Marynata:

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

szczypta chili

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka lubczyku

1 łyżeczka utartych nasion kolendry

4 ząbki czosnku

1-2 łyżki oliwy

Warzywa:

4 duże ziemniaki

1 cebula

2 marchewki

2-3 łyżki oliwy

sól, pieprz, majeranek

1 piwo + 1-2 ząbków czosnku + szczypta soli

Wykonanie:

1. Łączymy wszystkie składniki marynaty, tworząc aromatyczną pastę. Nacieramy nią kurczaka z zewnątrz oraz w środku. Marynujemy pod folią, w lodówce, przez noc.

2. W dzień przygotowania, zaczynamy od nagrzania piekarnika. Góra + dół, bez termoobiegu, 1800C.

3. Otwieramy butelkę ulubionego piwa (zdejmujemy wcześniej etykietę), odlewamy pół szklanki. Nadziewamy kurczaka na butelkę tak, aby szyjka wyszła „górą” kurczaka, ustawiamy w brytfannie, wrzucamy do piwka 2 zmiażdżone ząbki czosnku i szczyptę soli (uwaga – piana!).
4. Przygotowujemy warzywa: kroimy je w spore kawałki, polewamy kilkoma łyżkami oliwy, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i przekładamy na brytfannę wokół kurczaka.

5. Pieczemy 1,5 godziny (1kg mięsa = 1godz. pieczenia). Po 30 minutach polewamy odłożoną resztą piwa.

6. Kurczaka zdejmujemy na półmisek (ostrożnie – GORĄCE!), i czekamy 5-10 minut aż mięso zwiąże soki.

7. Obkładamy kuraka na półmisku upieczonymi warzywami, podajemy razem z sosem zlanym do osobnego naczynia – polewamy nim danie na talerzu.

Gotowe!

Do przygotowanego dania właściwie nic już nie potrzeba. Mięso jest, ziemniaki są, dodatkowe warzywa również. Do zestawu można jedynie dodać napitek, na który w tym przypadku najlepiej sprawdzi się schłodzone piwko, najlepiej to samo, którego użyliśmy w przepisie. Nic dodać, nic ująć – naprawdę godne polecenia cudo, które tak samo rewelacyjnie smakuje jak wygląda. Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!

Zapraszam na film z przygotowania: https://www.youtube.com/watch?v=xbZerH1uqaI