krem z dyni na chłopski rozum

Krem z dyni
Odcinek 52

Krem z dyni – rozgrzewa na jesień

Nie wiem jak Wam, ale mi jesień już porządnie dała się we znaki. Można było już kilka razy porządnie przemarznąć, co niewątpliwie mi się już udało, a jeśli również należycie do tej grupy to koniecznie czytajcie dalej. Dzisiaj prezentuję Wam krem z dyni – jedną z najbardziej rozgrzewających pozycji w jesiennym menu. W końcu sezon na dynie hula w najlepsze, ale pamiętajmy, że nie będzie trwać wiecznie, więc korzystajmy ile wlezie! Przepis jest bardzo łatwy i dość szybki, a oprócz dyni bazuje rzecz jasna na porządnym bulionie. Użyjcie takiego jak lubicie, najlepiej ugotowanego samemu, a od ciężkiej biedy rozpuśćcie kostki bulionowe. Jak dla mnie preferowany jest bulion wołowy lub drobiowy, tylko w razie najwyższej konieczności ograniczcie się do warzywnego. No dobra, tyle wstępu – gotujemy!

krem z dyni prosty

Składniki:

2kg dyni obranej i wydrążonej

2 cebule

1/2kg ziemniaków

2 duże lub 4 małe marchewki

1/2 pora

3 litry bulionu drobiowego (u mnie własny – zamrożony w kubeczkach)

1/2 łyżeczki imbiru mielonego lub 2-3cm obranego i posiekanego korzenia imbiru

sól i pieprz

Wykonanie:

1. Dynie wydrążamy, pozbawiając miękiszu z pestkami (które warto ususzyć), obieramy i kroimy w kostkę, której powinno być ok. 2 kilogramów.

2. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy raczej niedbale, w średnią kostkę.

3. Dynię i warzywa umieszczamy w sporym garnku i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 30 minut na bardzo małym ogniu.

4. Teraz do akcji wkracza blender. W dodatku wkracza z przytupem, bo rozdrabniamy całą zawartość garnka aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.

5. Krem doprawiamy imbirem oraz obficie solą i pieprzem – rzecz jasna pod władny smak.

6. Podajemy z natką pietruszki lub innym zielonym dodatkiem na wierzchu.

Smacznego!

Fantastycznie prosty i rewelacyjnie rozgrzewający! Taki właśnie jest krem z dyni. Spróbujcie go koniecznie! Zobaczcie też film z przygotowania i subskrybujcie mój kanał YouTube – tak na chłopski rozum! https://www.youtube.com/watch?v=cv6AE1D7q6Y

A jeśli jeszcze nie gotowaliście własnego, pysznego i aromatycznego rosołku, zobaczcie też: http://nachlopskirozum.com.pl/rosol-drobiowy/