jajka wiosenne jaja

Jajka wiosenne
Odcinek 26

Jajka wiosenne – nie tylko na wielkanoc

Święta Wielkanocne tuż, tuż! Wszyscy jesteśmy zagonieni, czasu brak, więc i dzisiejszy przepis będzie szybki i jak zwykle łatwy do przygotowania. Zapraszam na jajka wiosenne – cudowną przystawkę, wspaniale nadającą się na świąteczny stół i nie tylko.

jajka wiosenne wielkanoc
jajka wiosenne na chłopski rozum

Składniki (dla 2-3 osób):

4 jajka

2-3 łyżki majonezu

1/2 pęczka szczypiorku

sól, pieprz

Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo, lepiej przedobrzyć z czasem (np. 10 min), niż zastać pływające żółtko w środku. Do wody polecam dodać łyżeczkę soli, lub sody – skorupka będzie odchodzić łatwiej i równomiernie. Po wystudzeniu delikatnie obstukujemy łyżeczką i obieramy.

2. Przekrawamy jajka na pół i wyciągamy żółtka, tworząc tym samym „łódeczki” z białek.

3. Żółtka przekładamy do miseczki i rozkruszamy widelcem, dodajemy majonez, pieprz, odrobinę soli i posiekany (drobno!) szczypiorek. Dokładnie mieszamy do uzyskania kremowego nadzienia.

4. Talerz przybieramy liśćmi sałaty i źdźbłem szczypiorku, układamy na tym nasze białkowe łódeczki.

5. Nadziewamy łyżeczką/foliówką ze ściętym rogiem/rękawem cukierniczym/pistoletem do kremów.

6. Podajemy na świeżo, ewentualnie przechowujemy w lodówce pod folią, żeby nadzienie nie obeschło.

Gotowe!

Oprócz szczypiorku możecie dodać do farszu wszelkiego rodzaju kiełek np. rzodkiewki, lucerny,kapusty i innych. Doskonale komponuje się też rzeżucha. W każdym z tych przypadków pamiętajcie jendak o bardzo drobnym posiekaniu zieleniny. Spróbujecie tego pięknego i pysznego dodatku, który z pewnością wzbogaci wystrój nie tylko wielkanocnego stołu – tak na chłopski rozum!
Zapraszam na kanał Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=tHTxJX8Ssko