hummus na chłopski rozum

Hummus po mojemu
Odcinek 36

Hummus – mnóstwo możliwości

To jest dopiero coś! Nic dziwnego, że hummus zyskuje coraz większą popularność. To danie jest nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim pyszne i w dodatku prawie w ogóle nie ogranicza naszej kulinarnej wyobraźni. Podstawę stanowi gotowana, a właściwie rozgotowana ciecierzyca, dopełniona charakterystycznym dla hummusu sezamowym aromatem. Oryginalnie pochodzi on z pasty tahini, ale mój portfel jej jakoś nie lubi, dlatego wybieram olej sezamowy – sprawdza się równie wybornie. A dalej jest już tylko kilka niezbędnych dodatków i cała reszta tych, na które po prostu mamy ochotę – i tak powstaje cudowna kremowa pasta, idealna do pieczywa, chipsów, nachosów i wszelkiego jadła.

Nie znoszę kupnego hummusu. Nie dlatego, że jest niesmaczny. Jest po prostu tragicznie drogi. Za tacuszkę z trzema kleksami trzema dać 5-7zł, podczas gdy w tej samej cenie w domu zrobimy niecałe 1,5kg (!) tego specjału.

Przepis, który przedstawiam to wersja podstawowa, ale samowystarczalna – w mojej kuchni sprawdza się znakomicie.

hummus domowy

Składniki (na michę 1,3-1,5kg):

1 paczka = 400g ciecierzycy (suchej)

2 szczypty sody oczyszczonej i 1 liść lautowy do gotowania ciecierzycy

75-80ml oleju sezamowego

sok z 1/2 cytryny

200ml mleka lub wody od gotowania ciecierzycy

1 łyżeczka soli

pieprz

2 ząbki czosnku

Wykonanie:

1. Ciecierzycę umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą (sporo). Pozostawiamy na min. 12 godz.

2. Po tym czasie wodę zlewamy, nalewamy świeżej, dodajemy sodę i liść laurowy. Gotujemy przez 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem.

3. Ciecierzycę odcedzamy, studzimy, przenosimy do miski.

4. Używając malaksera lub blendera miksujemy ciecierzycę na jednorodną masę.

5. Dodajemy olej sezamowy, sok z cytryny oraz partiami mleko, dokładnie miksując.

6. Kontrolujemy ilość dodawanego mleka tak, aby osiągnąć odpowiednią konsystencje (w zależności od tego jaki hummus lubicie najbardziej – gęstszy czy rzadszy).

7. Doprawiamy solą i pieprzem, a także innymi przyprawami, jeśli mamy ochotę – świetnie sprawdza się np. kumin.

8. Hummus gotowy – przechowujemy szczelnie przykrytego folią w lodówce – nawet tydzień.

Smacznego!

Proste i pyszne. Do tego domowa wersja jest duuużo tańsza, no i możemy łączyć ją z czym tylko chcemy. Cudownymi dodatkami są suszone pomidory lub gotowany burak, które nie tylko zmieniają smak, ale także kolor hummusu. Po prostu musicie spróbować sami – tak na chłopski rozum!

Koniecznie zobaczcie film z przygotowania hummusu i subskrybujcie mój kanał YouTube! https://www.youtube.com/watch?v=UWAd6eRV0Ws

Rewelacyjnie sprawdza się z ciepłymi bagietkami: www.nachlopskirozum.com.pl/domowe-bagietki/