gulasz wegański z tofu z grilla

Gulasz wegański z tofu + koziołki i podpłomyki

Gulasz wegański z tofu

Gulasz wegański z tofu, do tego kiełbasiane koziołki i pszenne podpłomyki, czyli całkowicie wegańskie danie, które podałem w zupełnie niewegańskim towarzystwie. U mnie akurat w tym przypadku wszystko robione na grillu, ale odnajdzie się tak samo wspaniale na domowej kuchence w garnku i na patelni grillowej. Przy okazji mogę serdecznie polecić do kuchni wszystko co z żeliwa, bo przy odpowiedniej pielęgnacji, ten materiał odwdzięczy się solidnością, niezawodnością i cudownym komfortem użytkowania. A do tego może służyć jako skuteczna broń – waży jakiś milion kilogramów. Dość o sprzęcie, czas na gotowanie!

wegański gulasz z tofu składniki

składniki (dla 2-3 osób):

Gulasz:

2 cebule czerwone

1 papryka

4 duże pomidory lub 2 puszki pomidorów

3 duże ząbki czosnku

1 cukinia

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy dijon

1 łyżka papryki słodkiej

1 łyżka bazylii

5 łyżek sosu sojowego

spora szczypta kminku

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki pieprzu

3-4 liście laurowe

1 kostka tofu (polecam wędzone)

1 łyżka masła do smażenia

sól do smaku

Kiełbasa: ja użyłem tylko dwóch, ale za to toruńskich: takich po 35 cm! 😀

Podpłomyki:

300 g  mąki pszennej (typ 650)

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ok. 150-200 ml wody

2-3 łyżki oleju (albo do ciasta, albo posmarować ruszt/patelnie)

wykonanie:

1 Warzywa na gulasz dokładnie umyj i siekaj, siekaj i jeszcze raz siekaj! Cebulę i czosnek na drobno, paprykę w małą kostkę, cukinię w pół- lub ćwierć-plasterki. Pomidory w dużą kostkę, podobnie jak tofu.

2. Do rozgrzanego garnka wrzucamy masło i prawie od razu cebulę z czosnkiem. Smażymy dosłownie minutę, żeby czosnek nie zgorzkniał.

3. Dodajemy cukinię i paprykę. Przesmażamy ciągle mieszając przez 5 minut.

4. Czas na pomidory. Po ich dodaniu gulasz nabierze płynności. Pora na przyprawy. Wrzucamy wszystko i dokładnie mieszamy.

5. Teraz całość będzie się redukować i miło rozgotowywać. Ile czasu? Ile trzeba 🙂 Zależy głównie od ilości wody w pomidorach. Mi to zajęło jakieś 15-20 minut. Pod koniec dodajemy kostki tofu i solimy do smaku.

6. W tym czasie na ruszt wrzucamy kiełbaski. Wcześnie kroimy je na 5-7 cm kawałki i nacinamy na krzyż z obu stron, dokładnie pokazałem to na filmie. Grillujemy je, aż fikuśnie się powywijają i odpowiednio przypieką.

7. No i na koniec podpłomyki. Mąka, sól, proszek do pieczenia i woda (porcjami) lądują w misce. Wyrabiamy łyżką lub ręką. Ciasto ma być zwarte i nie przyklejać się do ręki.

8. Urywamy po kawałku ciasta, wałkujemy, rozbijamy, rozciągamy, w każdym razie formujemy cienkie placuszki o wielkości dłoni, z tej ilości ciasta wyjdzie ok. 7-8 sztuk.

9.Wrzucamy na naoliwiony i gorący ruszt lub patelnię i pieczemy dosłownie po kilka minut z każdej strony, tak aby porządnie się zarumieniły i lekko stwardniały z zewnątrz.

10. Kiedy wszystko gotowe. Pora zasiadać do niecodziennej i pachnącej uczty. Smacznego!

wegański gulasz z tofu na chłopski rozum

Gulasz wegański z tofu przypadł do gustu? Koniecznie zobaczcie film z gotowania! No i subskrybujcie mój kanał YouTube! https://www.youtube.com/watch?v=dAeZZLbhR_Q

Jeśli macie też ochotę na obłędną pastę z makreli, zapraszam: http://nachlopskirozum.com.pl/pasta-z-makreli/