grissini na chłopski rozum

Grissini, czyli włoskie paluchy
Odcinek 46

Grissini, czyli prosty i pyszny dodatek

Nie wiecie co by tu przegryźć oglądając film, czy ulubiony serial? Makaron, czy groszek ptysiowy znudził się Wam jako dodatek do zupy? A może zapraszacie znajomych i nie chcecie jako przekąskę podawać chipsów czy chrupek? Jeśli, na którekolwiek z powyższych pytań możesz odpowiedzieć twierdząco, to jest to idealny odcinek „Na Chłopski Rozum TV” dla Ciebie! A to z jednej prostej przyczyny: dzisiaj zrobimy fantastyczne i proste grissini!

Grissini to rodzaj pszennych paluchów chlebowych, podawanych najczęściej jako dodatek do zup, sosów lub jako przekąska. Świetnie sprawdzają się podane świeżo po upieczeniu, jeszcze ciepłe i miękkie w środku (moja ulubiona wersja), ale także, jeśli są odpowiednio cienkie, po wysuszeniu – jako doskonały, chrupiący dodatek do zup czy dipów. Do tego grissini są bardzo proste w przygotowaniu, chociaż, jak to prawie każde ciasto drożdżowe – wymaga trochę czasu. Nie traćmy go zatem więcej – do dzieła!

grissini włoskie

grissini proste

Składniki (na 20-25 paluchów):

600g mąki pszennej (typ 650 lub 400)

300ml letniej wody (w tym: 100ml do zaczynu)

30g drożdży świeżych

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek

sól gruboziarnista, mak, sezam, nasiona lnu itp. – do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: w 100ml wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Następnie z mąki odsypujemy 3 czubate łyżeczki i dodajemy do szklanki z drożdżami. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut (chyba, że wcześniej zaczną nam uciekać ze szklanki).

2. Przechodzimy do zarabiania właściwego ciasta. Można w tym celu użyć robota kuchennego, miksera lub – rzecz jasna – własnych rąk. Tak czy owak, w misie łączymy zaczyn z mąką, solą i oliwą. Następnie dodajemy wody (można przy okazji wypłukać szklankę po zaczynie) – 200ml.

3. Ciasto wyrabiamy energicznie przez 10 minut, tak, aby utworzyło jednolitą, gładką kulę.

4. Pozostawiamy ciasto pod przykryciem do wyrastania na 1h (powinno co najmniej podwoić swoją objętość).

5. Po wyrośnięciu, zagniatamy przez chwilę ciasto, po czym dzielimy je (najlepiej przy pomocy wagi) na kulki ok. 50-gramowe.

6. Każdą kulkę ciasta rozturlać w rękach lub na stole, na długi wałeczek – najlepiej na długość blachy w piekarniku, na której będziemy piec.

7. Układamy grissini na blasze, w odległości min. 3cm od siebie (w czasie pieczenia urosną) i smarujemy po wierzchu wodą (ładniej się zarumienią). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 2200C na ok. 15 minut. Kontrolujemy stan wypieczenia przynajmniej pod koniec i wyciągamy na kratkę kiedy będą złociste z wierzchu.

8. Po upieczeniu kolejnych partii, podajemy jeszcze ciepłe np. w koszu lub na stojąco w szerszym szkle.

Gotowe!

Pyszne, sycące i ciekawe rozwiązanie w kwestii dodatku do różnych dań. Zapewniam Was, że zrobi wrażenie na rodzinie i znajomych. Do tego nieskomplikowane w przygotowaniu, a więc na co czekać? Wypróbujcie ten przepis już dziś – tak na chłopski rozum!

Zobaczcie też film i subskrybujcie mój kanał YouTube! https://www.youtube.com/watch?v=hkXoYyVuuQc

Chcecie zrobić rewelacyjnie prosty sos czosnkowy? A może macie ochotę na inną przekąskę? Zapraszam na Mercimek koftesi – prosto z Turcji: http://nachlopskirozum.com.pl/mercimek-koftesi/