grillowany kurczak z mozzarellą na chłopski rozum

Grillowany kurczak z mozzarellą
Odcinek 45

Grillowany kurczak z mozzarellą, czyli pyszny grill dla leniwców

Końcówka okresu wakacyjnego powinna jeszcze mocniej zachęcić do wspólnego grillowania w gronie rodziny czy znajomych. Jeśli jednak wolicie zakosztować tych pięknych słonecznych dni na świeżym powietrzu i nie macie ochoty na długie nasiadówki w kuchni w celu przygotowania czegoś pysznego na grilla, to moja dzisiejsza propozycja na pewno Wam się spodoba. Przed Wami grillowany kurczak z mozzarellą!

To bardzo łatwy przepis. Dzięki zastosowaniu filetów z piersi kurczaka, grillowanie tego dania zajmuje ok. 10 minut. Do tego lista przypraw jest oczywiście otwarta, ale nie przesadzajcie – w końcu ma być prosto. Mozzarella na wierzchu kawałków kurczaka cudownie się rozpłynie, nada soczystości i zapewni fenomenalną teksturą. Przekonajcie się sami, że to całkowita prościzna!

grillowany kurczak z mozzarellą prosty

składniki (na dwie osoby):

2 filety z kurczaka (400-500g)

3-5 łyżek oleju rzepakowego

1,5 łyżeczki oregano

2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

1/3 – 1/2 łyżeczki pieprzu

1 kulka sera mozzarella

wykonanie:

  1. Filety dzielimy na 4 części każdy. Pierwszy to odcięta polędwiczka. Samą pierś przekrawamy na pół. Cieńsza połowa do drugi kawałek. Pozostałą grubszą połówkę, przekrawamy w poprzek na dwa fileciki – to nasz trzeci i czwarty kawałek. Dokładna instrukcja na filmie – na dole wpisu)
  2. Wszystkie przyprawy mieszamy i łączymy z olejem, tak oby otrzymać konsystencje luźnej pasty.
  3. Pokrywamy pastą/marynatą wszystkie kawałki kurczaka.
  4. Przenosimy kurczak  do lodówki (zabezpieczonego folią) na kilka godzin. Można też grillować od razu.
  5. Rozgrzewamy porządnie grill.
  6. Kroimy kulkę mozzarelli na 8 plastrów – tyle ile kawałków kurczaka.
  7. Kurczaka grillujemy z jednej strony dość solidnie, na wyraźnie złoty kolor ok. 5-7 minut (Uwaga – nie będziemy go już odwracać!)
  8. Odwracamy kurczaka i nakładamy na niego plastry mozzarelli.
  9. Grillujemy przez kolejny 5 minut sprawdzając stopień wypieczenia mięsa i stan rozpuszczania sera. W razie gdyby ser nie zdążył się odpowiednio „rozpłynąć” przenosimy kurczaka na skraj grilla, aby temperatura zrobiła swoje, ale kurczak się nie przypalił.

Gotowe! No i wszystko w temacie. Na rozgrzanego grilla wrzućcie jeszcze kromki chleba, aby pochłonąć tego pysznego kurczaka w towarzystwie chrupiących grzanek. Moja warzywna propozycja do tego zestawu to pomidor pokrojony w ósemki, i już. Prościej się nie da. Koniecznie zobaczcie film z przygotowania i subskrybujcie mój kanał YouTube – tak na chłopski rozum! https://www.youtube.com/watch?v=Qan5tHme1hk

A może macie ochotę jednak troszkę podłubać w kuchni? Jeśli tak, proponuję fantastyczne żeberka! Zapraszam: http://nachlopskirozum.com.pl/zeberka-z-grilla/