galaretkowy salceson pyszny

Galaretkowy salceson
Odcinek 6

galaretkowy salceson?

Arcyciekawy deser na zimno, który podbije Wasze serca i podniebienia. Szczególnie dla fanów żelatynowych i kolorowych szaleństw! Galaretkowy salceson łatwo przyrządzić, ale trzeba to odpowiednio zaplanować, z uwagi na czas tężenia galaretek. No, dość gadania, bierzmy się do roboty.

galaretkowy salceson na chłopski rozum

Składniki:

4 różnokolorowe owocowe galaretki

600 ml śmietany 30%

1,5 szklanki cukru pudru

1 cukier wanilinowy

1 szklanka mleka

1 torebka żelatyny

Wykonanie:

1. Owocowe galaretki (każdą osobno) rozpuścić we wrzątku, w połowie zalecanej przez producenta wody (250ml), przelać do miseczek, odstawić do wystygnięcia i stężenia (w lodówce).

2. W kremówce (najlepiej o temp. pokojowej) rozpuścić cukier puder i cukier wanilinowy.

3. Pokroić w kostkę galaretki owocowe, przełożyć do docelowej formy/docelowych form.

4. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody (powstanie glutowata masa).

5. Podgrzać szklankę mleka, tak, żeby parowało, ale NIE było wrzące.

6. Rozpuścić żelatynę w podgrzanym mleku.

7. Połączyć żelatynowe mleko ze osłodzoną śmietaną, wymieszać i NATYCHMIAST zalać przygotowaną formę z galaretkami.

8. Pozostawić do całkowitego stężenia w lodówce.

Gotowe!

Atrakcyjne i pomysłowe. Jeśli nie macie ochoty na wysychające ciasta lub ciężkie i brudzące kremy, to jest idealna alternatywa na zaskakujący słodki dodatek do popołudniowej kawusi. Uwaga na temperaturę! Szczególnie latem zadbajcie o przechowywanie go w lodówce, lub co najmniej w chłodnym miejscu. Spróbujcie sami i koniecznie – tak na chłopski rozum!

Zobaczcie jak zrobić galaretkowy salceson: https://www.youtube.com/watch?v=F_m-DPYi5P8