frittata omlet

Frittata, czyli włoski omlet
Odcinek 17

Frittata, czyli omlet z resztek

W lodówce zawsze zalega kawałek tego, część tamtego, czy fragment siamtego. Jest na to wiele pomysłowych sposobów, a jednym z nich jest królowa włoskich omletów – frittata.

Zróbcie ją razem ze mną, pamiętając, że składniki w większości ogranicza tylko wasza wyobraźnia no i… lodówka 😀 A więc do dzieła!

frittata na chłopski rozum

Składniki (u mnie):

6 jajek

50g startego żółtego sera

50g boczku

6 plastrów szynki

1 pomidor

0,5 cebuli

0,5 małej cukinii

2 gałązki selera naciowego

1/4 papryki czerwonej

sól, pieprz, świeża bazylia

1-2 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

1. Mięso i warzywa pokroić w drobną kostkę.

2. Jajka roztrzepać w miseczce z żółtym serem i przyprawami.

3. Rozgrzać olej na dużej patelni, obsmażyć mięsko ok 3 minut na średnim ogniu.

4. Dodać warzywa i dusić bez przykrycia ok. 10 minut, aż woda z warzyw znacznie odparuje.

5. Zmniejszyć ogień na minimalny, wlać masę jajeczno-serową, wszystko dobrze wymieszać i smażyć na mikro-ogniu pod przykryciem przez ok 6 minut.

6. Sprawdzić stopień wysmażenia i przy pomocy dużego talerza obrócić frittatę na druga stronę – smażyć 2-3 minuty.

7. Przełożyć na spory talerz, ozdobić np. grubo siekanym szczypiorem.

Smacznego!

Rewelacyjna tak z rana, jak i na wieczór. Wrzucajcie do środka dosłownie co chcecie, sposobów modyfikacji tego dania są miliony. Przekonajcie się sami – tak na chłopski rozum!

Zapraszam również na kanał Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=klwg0Rh9_uk