dynia hokkaido na chłopski rozum

Dynia hokkaido faszerowana
Odcinek 49

Dynia hokkaido, czyli mniejsza kuzynka w akcji

Wszyscy znamy dynie. Proste skojarzenie: ogromna pomarańczowa kula, leżąca gdzieś między równie ogromnymi liśćmi na polu pełnym podobnych sobie kul. I tyle. Lekko zapomniany skarb babcinych kuchni, najczęściej widywany w kompotach, zaprawach lub zupach-kremach, powinien zdecydowanie częściej gościć na naszych stołach również w postaci głównego dania. Trzeba też pamiętać, że odmian dyni jest naprawdę mnóstwo. Jednym z nich jest dynia hokkaido. Jej główną zaletą, zwłaszcza w tym przepisie, jest rozmiar – dojrzała dynia hokkaido waży 1-1,5kg, co sprawia, że jest wprost idealna na posiłek dla 2-4 osób. Nafaszerujemy ją prostym, ale bardzo aromatycznym mięsnym farszem i zapieczemy. Bierzmy się więc do roboty!

dynia hokkaido faszerowana

dynia hokkaido nadziewana

Składniki (wg mnie na 2 osoby, wg mojej żony na 4):

1 dynia hokkaido (moja ma 1,2kg)

400-500g mięsa mielonego wieprzowego

1 duża cebula

100g sera feta

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka rozmarynu

sól, pieprz

olej do smażenia

wykonanie:

  1. Dynie dokładnie myjemy, odkrawamy kilka centymetrów z góry, tworząc „wieczko”. Wybieramy dokładnie mięsisty środek z pestkami, tak aby zostały same „ściany” dyni.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno posiekaną cebulę i dodajemy mięso.
  3. Smażymy do lekkiego ścięcia się mielonego i dodajemy przyprawy. Obficie solimy i pieprzymy, ponieważ dynia nie będzie osobno doprawiana. Na końcu, po zdjęciu z ognia, dodajemy pokruszony ser feta.
  4. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200st.C.
  5. Wypełniamy wnętrze dyni przygotowanym farszem, solidnie ubijając.
  6. Pieczemy zawiniętą w folię aluminiową przez min. 60 minut, aż skórka będzie miękka (u mnie 75 minut). Warto umieścić nasze zawiniątko w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, w razie gdyby coś zaczęło przeciekać.
  7. Wyciągamy dynię z piekarnika, odwijamy folię i rozdzielamy na talerze, tak zgrabnie jak tylko nam się to uda 🙂
  8. Podajemy w towarzystwie solniczki i pieprzniczki. Rewelacyjnym dodatkiem jest też ocet lub sos balsamiczny.

Smacznego!

Korzystajmy z dobrodziejstw sezonu. Dynia to zdecydowanie jedno z nich, więc nie czekajcie ani chwili dłużej i pędźcie na targ lub jeszcze lepiej – do zaprzyjaźnionego rolnika. Oprócz tego koniecznie zobaczcie film z przygotowania i subkrybujcie mój kanał YouTube! https://www.youtube.com/watch?v=0yEpCa4VqlM

A może chcielibyście na przekąskę upiec domowe grissini? Jeśli tak – zapraszam! http://nachlopskirozum.com.pl/grissini/