domowy zakwas na chłopski rozum

Domowy zakwas – jak go zrobić?
Odcinek 28

Domowy zakwas w 5 dni

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek skąd się bierze zakwas? Oto garść informacji i poradnik jak zrobić domowy zakwas.

Zakwas to, innymi słowy, dzikie drożdże. Drożdże, czyli grzyby, które występują wszędzie dookoła nas, nawet w powietrzu. Dlatego zrobienie własnego zakwasu ogranicza się jedynie do stworzenia im dogodnych warunków do kolonizacji i rozwoju, co my będziemy obserwować jako proces fermentacji drożdżowej.

Do wykonania domowego zakwasu będzie potrzebna mąka, a że to zakwas żytni, będzie to mąka żytnia pełnoziarnista, czyli typ 2000. Oprócz tego woda – najlepiej letnia. Niezbędnym elementem jest naczynie, w którym będziemy przygotowywać zakwas. Powinno być duże – co najmniej 700ml, szklane, ceramiczne lub kamionkowe oraz przede wszystkim dobrze wyparzone, czyli wysterylizowane po domowemu.

Jeśli wszystko gotowe, możemy zabierać się do dzieła. Schemat prac jest prosty jak kilo gwoździ bez łepków. Zajmie nam ok. 3 minut dziennie – grunt, żeby były to 3 minuty o tej samej lub chociaż podobnej porze. Jedziem!

domowy zakwas naturalny

Składniki:

100g+50g+50g+50g= 250g mąki żytniej typ 2000

100ml+50ml+50ml+50ml=250ml letniej wody

Wykonanie:

Dzień 1. W wyparzonym słoiku mieszamy 100g mąki i 100ml wody. Pozostawiamy przykrytego gazą lub ręczniczkiem, ew. z uchylonym wieczkiem w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.

Dzień 2. O tej samej porze dodajemy 50g mąki i 50ml wody. Mieszamy przez chwilę. Pozostawiamy jak poprzedniego dnia.

Dzień 3. Powtarzamy dokładnie „Dzień 2”, czyli 50+50.

Dzień 4. Znów to samo.

Dzień 5. Mamy gotowy zakwas 😀

Czary? Nie, nie. Tylko czysta natura. Teraz jesteśmy gotowi do wypieku pierwszego chleba na własnym zakwasie. Dodam, że zakwas zrobiony w różnych miejscach może delikatnie różnić się od siebie smakiem, więc wykonując go miejcie świadomość, że robicie coś całkowicie unikalnego.

Zobaczcie jak było u mnie, dajcie znać jak Wam poszło, a żeby to zrobić, trzeba spróbować – tak na chłopski rozum.

P.S. A za tydzień będziemy piec chleb na tym zakwasie, więc do roboty:)

Już teraz zobaczcie film: https://www.youtube.com/watch?v=NzpT_WOyCEI

domowy zakwas dzień 1

domowy zakwas dzień 2

domowy zakwas dzień3

domowy zakwas dzień4 fermentacja

domowy zakwas dzień4

domowy zakwas gotowy