domowy majonez na chłopski rozum

Domowy majonez – błyskawiczny
Odcinek 18

Szybki domowy majonez

Pewnych potraw bez majonezu sobie nie wyobrażam. Czasami jest po prostu niezbędny i już. Oczywiście znacie zapewne takie sytuacje z życia – kończy się w najmniej oczekiwanym i pożądanym momencie. Najgorzej gdy taka chwila nadejdzie w ciemny, mroźny wieczór, a nasza lodówka świeci pustkami. Jednak nie załamujmy rąk! Kurtka i buty mogą zostać w szafie – pyszny domowy majonez zrobimy sami!

domowy majonez szybki

Składniki: (na ok.170-180ml – niewielki słoik)

150ml oleju rzepakowego

1 jajko

1 łyżeczka musztardy

1/3 łyżeczki soli

1-2 szczypty pieprzu

1-2 łyżeczki soku z cytryny / octu spirytusowego

Wykonanie:

1. W słoiku – najlepiej o średnicy odpowiadającej końcówce blendera) – umieszczamy składniki;

kolejno: jajko, sól, musztarda, sok z cytryny, pieprz i na końcu – powoli wlewamy olej.

2. Delikatnie spuszczamy blender na samo dno słoika i zaczynamy miksować. Najpierw kilka sekund na dole, a kiedy zacznie tworzyć się emulsja, zaczynamy podnosić końcówkę i blendujemy dosłownie kilka-kilkanaście sekund nasz majonez na całej wysokości.

3. Majonez gotowy – gęsty i kremowy. Pycha!

Oczywiście pamiętajcie, że sposób i poziom doprawienia zależy tutaj tylko od Was. Więcej soli? Mniej? A może kurkuma, curry, czy szczypta chilli? Kombinujcie do woli, a Wasze sałatki, sosy i inne specjały wzbogacić może prawdziwa rewia smaków. Prawda, ze proste? A do tego takie pyszne! Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!
Zapraszam na kanał Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=XveuS9cGjg0