domowe bagietki proste

Domowe bagietki
Odcinek 35

Domowe bagietki – prosta sprawa!

Któż nie lubi przekąsić pysznego, ciepłego, pszennego pieczywa mięciutkiego w środku, z lekko chrupiącą skórką na zewnątrz… Ech… Można się rozmarzyć… Albo już teraz skoczyć do sklepu po świeże drożdże i upiec własne, domowe bagietki!

Bagietka to produkt charakterystyczny dla kuchni francuskiej, ale doskonale sprawdzi się też ze specjałami z innych stron świata, jak choćby hummus, czy nasz polski twarożek, czy aromatyczne masło czosnkowe. Niezależnie od szerokości i długości geograficznej pamiętajmy, że jest to pieczywo pszenne, więc na zjedzenie go ze smakiem mamy jakieś 24 godziny, zanim zacznie schnąć. Gdyby jednak coś zostało – w co wątpię – idealnie nadaje się na bułkę tartą. Nie przedłużając – zapraszam na przepis!

domowe bagietki na chłopski rozum

domowe bagietki ciepłe

Składniki (na 4 bagietki, ok. 40cm):

Podmłoda (czyli rodzaj drożdżowego zaczynu):

200g mąki pszennej typ 650

200ml wody

2-5g świeżych drożdży

Ciasto właściwe:

500g mąki pszennej typ 650

200ml wody

10g świeżych drożdży

10g soli (2 łyżeczki)

Wykonanie:

1. Łączymy wszystkie składniki podmłody i pozostawiamy nasz zaczyn na 12-15 godz., w temperaturze pokojowej pod przykryciem.

2. Po tym czasie zagniatamy ciasto właściwe. Do gotowej podmłody dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie oraz mąkę i sól.

3. Wyrabiamy energicznie przez 5-10 minut na gładkie, odchodzące od palców ciasto.

4. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do pierwszego wyrastania na 60 minut.

5. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zagniatamy je lekko i przy pomocy ostrego noża dzielimy na 4 równe części (najlepiej użyć wagi kuchennej).

6. Formujemy kształt bagietki – technika dowolna, ale najlepiej w taki sposób rozgniatać i rozciągać ciasto, aby „szew” naszych bagietek czyli miejsce łączenia warstw ciasta znajdował się od spodu pieczywa – wtedy bagietki równo i ładnie wyrosną.

7. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na specjalne rynienki do pieczenia bagietek – przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrastania.

8. Pod koniec czasu wyrastania przygotowujemy piekarnik – nagrzewamy go do 2500C, góra+dół, bez termoobiegu, a przed samym włożeniem bagietek, zaparowujemy, czyli porządnie spryskujemy wnętrze wodą. Bagietki nacinamy ukośnie kilka razy ostrym i zwilżonym nożem.

9. No i pieczemy. Wkładamy bagietki, zmniejszamy temperaturę do 2200C i pieczemy przez 20 min. (max. 25 min.) aż nasze cuda z wierzchu się przyrumienią.

10. Wyciągamy pieczywo na kratkę i zostawiamy co najmniej 30 min. do odparowania i ostygnięcia.

Gotowe! Można zajadać!

Cudowna, delikatnie chrupka skórka i elastycznie miękkie wnętrze. To jest to, co w bagietkach kochamy najbardziej. Krójcie, rwijcie, odgryzajcie, a przede wszystkim, spróbujcie zrobić je sami już dzisiaj – tak na chłopski rozum!

Nie zapomnijcie też zobaczyć filmu z przygotowania bagietek oraz subskrybować mój kanał Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=7Cv5RTX_izs

Spróbujcie także zrobić własny zakwas i upiec pyszny chleb!

http://nachlopskirozum.com.pl/domowy-zakwas/

http://nachlopskirozum.com.pl/chleb-na-zakwasie-mieszany/

  • Karolina Skitek-Stępczak

    24 godziny – nie będzie z tym problemu
    Mati! Ja zjadłabym jedną na samo śniadanie. Dodać tylko masełko i konfiturę. Mniam!