curry z ciecierzycą wegańskie

Curry z ciecierzycą – wegańskie!
Odcinek 71

curry z ciecierzycą – szybkie, pyszne i (olaboga!) wegańskie!

Curry z ciecierzycą to danie łatwe w wykonaniu,  idealne na obiady „do pracy”. Wysoka zawartość błonnika zapewni uczucie sytości na długo, a białko pozwoli porządnie przypakować każdy mięsień! Wartościowe i pyszne! Wspominałem, że w ogóle, ani trochę, całkowicie pozbawione jest mięsa? Kto by pomyślał… Danie bez mięsa też może być pyszne… A jednak! Spróbujmy zatem i chociaż na moment, my – mięsożercy, zjednoczmy się z naszymi Siostrami i Braćmi wegetarianami i weganami w ich co by nie mówić – niełatwym żywocie kulinarnym.

Przepis wykonuję razem z Anią z blogu Wegetari-anka. Linki znajdziecie na dole strony. A teraz jedziemy z tym koksem!

curry z ciecierzycą wegetariańskie

curry z ciecierzycą na chłopski rozum

składniki:

ciecierzyca „ze słoika” – 400 g po odsączeniu

2 puszki pomidorów krojonych

kawałek startego korzenia imbiru, 3-4 cm

2 cebule

3 – 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 puszka mleczka kokosowego

2 – 3 łyżki cukru

3 ząbki czonsnku

sok z cytryny (0,5 – 1 cytryny)

przyprawy: kurkuma, kardamon, kminek, cynamon, papryka ostra i słodka, tymianek – wszystkiego po 1 łyżeczce

liście kolendry lub bazylii do dekoracji

wykonanie:

1. Na głębokiej i szerokiej patelni z odrobiną oleju zeszklić drobno poszatkowaną cebulę (możemy ją od razu nieco posolić) razem z posiekanym czosnkiem i startym imbirem (ok. 2-3 min).

2. Następnie do cebuli dodać wszystkie suche przyprawy – kurkumę, kardamon, cynamon, paprykę słodką i ostrą, szczyptę ziaren kminku.
Podsmażać wszystko dalej, cały czas mieszając, by nie przypalić przypraw (dzięki takiemu zabiegowi wydobywamy ich najlepszy aromat).

3. Po chwili wlać pomidory z puszki (najlepiej takie w kawałkach), dodać koncentrat pomidorowy i cukier. Gotować kilka minut.

4. Mleko kokosowe z puszki przeważnie jest rozwarstwione na część stałą i płynną. Przelać całą  puszkę do miseczki, roztrzepać do jednolitej konsystencji. Następnie odlać ok. połowę, dodać łyżkę mąki, roztrzepać dokładnie i powoli dodawać do pomidorów z cebulą, energicznie mieszając.
Ponownie zagotować.

5. Dorzucić odcedzoną i opłukaną ciecierzycę, dodać nieco soku z cytryny do smaku. Doprawić solą i pieprzem. By „podkręcić” ostrość, możemy użyć więcej imbiru czy ostrej papryki.

Podawać najlepiej z kilkoma listkami / natką świeżej kolendry lub bazylii. Pasuje idealnie!

No i oczywiście z super-ryżem!

Aromatyczny ryż jaśminowy:

– 1,5 szklanki ryżu jaśminowego
– po ok. pół łyżeczki kardamonu, kurkumy i cynamonu
– łyżeczka soli

Ryż gotujemy wg zaleceń producenta, ale do wody dodajemy ww. przyprawy i już!

Curry z ciecierzycą to propozycja, której naprawdę ciekawa propozycja dania niezwykłego w smaku i realnie rozszerzającego nasze horyzonty kulinarne. Spróbujcie koniecznie – tak na chłopski rozum!

Zobaczcie nasz wspólny film! https://www.youtube.com/watch?v=Vs-hT0fJ4_U

Link do bloga Wegetari-Anki: http://wegetari-anka.blogspot.com/

A tutaj coś dla każdego, kto jednak woli solidny kawał mięcha: http://nachlopskirozum.com.pl/stek-wolowy-prawdziwy/