ciasto zebra proste

Ciasto zebra – Multicooker
Odcinek 34

Ciasto zebra, w każdych warunkach

Dostałem niecodziennie zlecenie – upiec ciasto na spotkanie rodzinne. Ale zaraz, co w tym niezwykłego? Ano szkopuł w tym, że byłem w domku letniskowym nad jeziorem, pozbawiony takich wygód jak choćby piekarnik. Miałem natomiast swojego multicookera oraz sprawdzony przepis na ciasto zebra.

Ciasto zebra swoją nazwę rodem z sawanny zawdzięcza wylewaniu do formy naprzemiennie porcji ciasta waniliowego i kakaowego. Ten zaskakujący efekt wizualny właściwie wystarcza, ale ja polecam podawać je z kremem, konfiturą lub bita śmietaną – tak dla dodatkowej wilgotności. Na dzisiaj wybrałem najprostszy na świecie krem kajmakowy. Zróbcie razem ze mną to pyszne ciasto i pamiętajcie, że równie dobrze wychodzi w piekarniku!

ciasto zebra multicooker

Składniki:

5 jajek

1,5 szklanki cukru

1 cukier wanilinowy

2,5 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

3/4 szklanki oleju

3 łyżki kakao

3 łyżki mąki

masło/margaryna/olej i kaszka manna/bułka tarta do przygotowania formy

krem kajmakowy:

500g serka mascarpone

200g masy kajmakowej (gotowa z puszki)

Wykonanie:

1. Jajko roztrzepujemy (robot/mikser/ręcznie) i dokładnie mieszamy/ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.

2. Dodajemy mleko, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia – porcjami, i dokładnie mieszamy,aby nie było żadnych grudek.

3. Dolewamy olej i ponownie – dokładnie mieszamy.

4. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki, tak by konsystencje obu ciast mas pozostały zbliżone – oczywiście dokładnie mieszamy.

5. Misę multicookera lub okrągłą formę wysmarowujemy tłuszczem (masło/margaryna/olej) i wysypujemy kaszką manną lub bułką tartą.

6. Wlewamy na środek po jednej średnie chochelce ciasta: jasne – ciemne – jasne – ciemne itd. aż do końca masy.

7. Pieczemy w Multicookerze przez 70 minut ustawiając program BAKE i temperaturę 1800C lub w piekarniku również w temperaturze 1800C ale przez 50 minut bez termoobiegu.

8. Po upieczeniu można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli jest suchy – wyciągać. Jeśli mokry lub oblepiony – mamy póki co zakalec :/ Ale przy tym czasie pieczenia jeszcze zakalec mi się nie zdarzył. Wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia na min. 2 godz.

9. W czasie pieczenia przygotowujemy krem kajmakowy. Wystarczy zmieszać chłodny serek mascarpone z masą kajmakową i od razu włożyć z powrotem do lodówki.

10. Dekorujemy ciasto jak lubimy. Ja przekrawam je na płasko w połowie wysokości, górną część dekoruję „ślimakiem” z kremu, a resztę wykładam równo na dolną warstwę. I nakrywam gotowym „daszkiem”

Gotowe!

Bardzo proste ciasto, a jest naprawdę pyszne i robi wrażenie. Do popołudniowej kawki jak znalazł, a dzięki takim sprzętom jak na przykład multicooker zrobicie je dosłownie wszędzie.

Zobaczcie jak wykonałem ten przepis – również na filmie – no i koniecznie subskrybujcie kanał: https://www.youtube.com/watch?v=Fi1ucFcJTpY

Zobaczcie również szybki i prosty placek na maślance z owocami: http://nachlopskirozum.com.pl/placek-na-maslance/