chlebki naan na chłopski rozum

Chlebki naan
Odcinek 3

Chlebki naan – pomysł na dodatek

Zrobiliście już curry, gulasz, sos lub inne danie „mokre” i zachodzicie w głowę z czym to fajnie i pomysłowo podać? Chlebki naan – to jest pomysł! Pomijając czas wyrastania ciasta (drożdże muszą założyć rodzinkę ;D), to naprawdę szybki dodatek, który w parę chwil powstanie na waszych patelniach. Takie cudowne, ciepłe chlebki naan to tylko mąka, woda, drożdże i minimum dodatków. Możecie je przyrządzić w klasycznej wersji albo dodać dowolne ulubione przyprawy, co uczyni chlebki jeszcze ciekawszymi!

(Że już nie wspomnę o wielkim WOW! podczas podania tego specjału komukolwiek :P)

Do roboty!

chlebki naan szybkie

Składniki (na ok. 8-10 szt. w zależności od rozmiarów chlebków):

300g mąki pszennej (typ 650)

150ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżki oleju

1 łyżeczka drożdży suchych

+ dowolne przyprawy (np. zioła prowansalskie, curry, czosnek, papryka)

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki dobrze zarobić ok 5-10 minut (rękami, mikserem lub robotem).

2. Odstawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem.

3. Po wyrośnięciu, pougniatać chwilę ciasto, podzielić na 8-10 porcji.

4. Każdą porcję ciasta rozwałkować na placuszek o grubości 0,5cm

5. W tym momencie można „dowałkować” swoje ulubione przyprawy.

6. Mocno rozgrzać patelnie, smażyć chlebki na suchej patelni po 2-3 min. z każdej strony (do pojawienia się brązowych „łatek”). Gotowe partie można układać na sobie i przykryć talerzem, żeby lekko sparowały.

Gotowe!

Najlepiej podawać na świeżo, ale nadmiar można też zamrozić. Odgrzane w piekarniku będą bardziej chrupkie, a w mikrofali – przyjemnie mieciuśkie. Do wyboru, do koloru.

Polecam do wszelkiego rodzaju „sosowych” dań, np. curry z kurczaka, na które przepis znajdziecie w poprzednim odcinku. Efekt murowany!

Smacznego!

Jeśli chcecie zobaczyć jak przyrządzić ten specjalny dodatek, zerknijcie na mój kanał Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=LAw9nleXmWs&t