chleb na zakwasie mieszny

Chleb na zakwasie – mieszany
Odcinek 29

Chleb na zakwasie – prościzna!

Czy piekliście już chleb na zakwasie? Jeśli nie – musicie spróbować! Jest przepyszny, zdrowy, pożywny, no i bajecznie prosty do zrobienia! Zaskoczcie rodzinę i znajomych ciepłym bochenkiem własnego chleba, dodawajcie dowolne przyprawy, czy też ulubione ziarna. Bawcie się smakiem i dzielcie się tą radością z innymi, a nic nie nadaje się tak do dzielenia jak właśnie pyszny bochen, świeżego chleba.

Skoro przy świeżości jesteśmy, musicie wiedzieć, że taki chleb naprawdę długo ją zachowuje, nawet po tygodniu jest miękki i smakowity.

Do produkcji tego pieczywa jest oczywiście niezbędny zakwas. Naturalnie – najlepiej własny. Nada charakterystycznej kwaskowatości i swojskiego aromatu. Jak zrobić własny domowy zakwas, dowiecie się z mojego poprzedniego odcinka (http://nachlopskirozum.com.pl/domowy-zakwas).

Skoro wszystko jasne – do dzieła!

chleb na zakwasie pszenno-żytni

chleb na zakwasie domowy

Składniki (na długą, ok. 40cm keksówkę):

200-250g zakwasu żytniego

200g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 200

300g mąki pszennej typ 650

2 łyżeczki soli

500ml letniej wody

masło/olej + bułka tarta do obsypania formy

(+ew. ulubione przyprawy czy ziarna)

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Używamy do tego robota kuchennego z mieszadłem do wyrabiania ciasta, miksera ręcznego lub, a jakże – własnych rąk. Wyrabiamy ok. 7-10 minut.

2. W tym czasie keksówkę smarujemy tłuszczem i obficie wysypujemy bułką tartą.

3. Przekładamy ciasto do formy. Pomagamy sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przy jej pomocy wyrównujemy powierzchnię ciasta.

4. Ciasto umieszczamy w foliówce, tak aby folia nie dotknęła, co za tym idzie nie przykleiła się do powierzchni ciasta (robimy „namiocik”) i pozostawiamy w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu na ok. 8-10 godz. (np. w wyłączonym piekarniku). Czas wyrastania zależy od wielu czyników, takich jak temperatura otoczenia, czy moc zakwasu – za pierwszym razem trzeba ustalić samodzielnie.

5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 2500C (góra + dół, bez termoobiegu), spryskujemy wnętrze piekarnika wodą (zaparowujemy piekarnik), wstawiamy chleb i zmniejszamy temperaturę do 210-2150C. Pieczemy przez 60 minut.

6. Niezwłocznie po upieczeniu wyciągamy chleb na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia na co najmniej 1 godzinę.

Ciepły chleb na zakwasie, pachnący naturalnie i pysznie jest gotowy. Od razu należy porwać rasową skibę i przetestować swój wyrób, choćby z samym masełkiem.

Mimo, że przepis pod względem czasu wykonania nie należy do krótkich, naszego udziału jest w nim ok 20 minut. Grunt to dobry plan (czasami dobry budzik) i na pewno wszystko się uda. A uwierzcie mi, naprawdę warto – tak na chłopski rozum!

Oczywiście obejrzyjcie film na Youtubie, tam wszystko obrazowo wyjaśniam: https://www.youtube.com/watch?v=N4ArMj0cNF4