carpaccio z buraka pyszne

Carpaccio z buraka
Odcinek 14

A co to carpaccio z buraka?

Dzisiaj ciekawa propozycja na szybką przystawkę lub pomysłowe podejście do sałatki. Carpaccio z buraka, to rzecz nietypowa, dla polskich stołów. Samo słowo carpaccio, to w dzisiejszych czasach właściwie sposób przygotowywania i serwowania dania, polegający na bardzo cienkim pokrojeniu lub wręcz – rozbiciu mięsa. No właśnie – mięsa, bo oryginalnie jest danie, w którym króluje surowa wołowina, ew. jagnięcina, dziczyzna, czy łosoś. Dzisiaj wersja wegetariańska, która zmienia funkcję carpaccio, z mięsnej przystawki na super-ciekawą alternatywę sałatki.
Spróbujecie sami tego szybkiego, pysznego i zdrowego specjału 🙂

carpaccio z buraka na chłopski rozum

Składniki na 1 spory talerz:

1-1,5 ugotowanego buraka

2 garści rukoli (pamiętajcie umyć)

0,5 kostki sera feta

sos balsamiczny/ocet balsamiczny

pieprz, ew. sól

Wykonanie:

1. Pokroić buraka w BARDZO cienkie plastry, a fetę w kostkę.

2. Na talerzu poukładać obok siebie plastry buraka, luźno rozrzucić rukolę, następnie fetę.

3. Oprószyć całość pieprzem i ewentualnie solą, ale uwaga – feta jest słona.

4. Pokropić sosem/octem balsamicznym (mniej lub bardziej solidnie – w zależności od upodobania)

I już!

Buraczane carpaccio jest gotowe. Choć pierwszy raz podane podobno w Wenecji w 1950r. cieszy oko i podniebienie tak samo jak wtedy, a może i bardziej.

Jest bardzo szybkie, urozmaicone mimo, ze składa się tylko z kilku składników, w dodatku ta wersja jest tak kolorowa i apetyczna, że jedyne pytanie jakie można zadać w tym momencie brzmi: czemu nie? Koniecznie dajcie znać w komentarzach jak Wam poszło!