barszcz wigilijny na chłopski rozum

Barszcz wigilijny
Odcinek 61

barszcz wigilijny – smak świąt

Bez żartów. Barszcz wigilijny, jego smak i zapach jest prawdopodobnie jednym z pierwszych aromatów, które poczujemy 24 grudnia wieczorem, przy wieczerzy wigilijnej. A więc sprawa jest poważna. A jednak nie ma prostej odpowiedzi jak taki najlepszy i najbardziej tradycyjny zrobić, głównie dlatego, że w tym temacie, co kuchnia – to historia. Każda kolejna Mama, Babcia, Ciocia itd. z pewnością dorzuci mnóstwo wspaniałych rad (nierzadko wykluczających się), ale spokojnie – nie dajmy się zwariować. Ja po prostu opiszę i pokażę Wam jak w mojej kuchni powstaje barszcz wigilijny – chyba nie muszę dodawać, że najlepszy jak znam 🙂

barszcz wigilijny na zakwasie

składniki:

Zakwas:

300 – 400 g buraków

2 ząbki czosnku

5 ziarenek pieprzu

10% solanka, czyli czubata łyżeczka soli (5 g) rozpuszczona w 500 ml wody

Zupa:

2 kg buraków

1 korzeń selera

1 korzeń pietruszki

1 spore jabłko

1 por

30 g suszonych grzybów

1 cebula

2 ząbki czosnku

5 liści laurowych

5 ziarenek ziela angielskiego

10 ziarenek pieprzu

3 goździki

2-3 łyżeczki soli

0,5 – 1 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego

wykonanie:

  1. Najpierw zakwas. W wyparzonym słoiku umieszczamy 2 ząbki czosnku, 5 ziarenek pieprzu, pokrojone w plasterki buraki (ok. 3 sztuk) i wszystko zalewamy solanką w taki sposób, by nic nie wystawało ponad poziom płynu.
  2. Zostawiamy nastaw na 4-6 dni przykrywając ochronnie czystą szmatką lub gazą. Co jakiś czas sprawdzamy poziom ukiszenia. Przed użyciem zbieramy i wyrzucamy delikatny kożuch, który może się utworzyć na powierzchni zakwasu. Teraz pora na zupę.
  3. Przygotowujemy grzybowy wywar. Do małego garnka trafia 500 ml wody oraz suszone grzyby.
  4. Nad gazem opalamy cebulę (zostawiamy ją w ostatniej „pomarańczowej” łupinie) oraz ząbek czosnku. Przekrawamy jedno i drugie na pół i dodajemy do grzybów. Oprócz tego wrzucamy również liście laurowe, ziele angielskie, 10 ziarenek pieprzu i goździki.
  5. Gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu przez 25-30 minut.
  6. W tym czasie obieramy myjemy i obieramy warzywa, jabłko zostawiamy w skórce. Pora dzielimy na 4 części, resztę warzyw ścieramy na dużych oczkach tarki ręcznej lub malaksera.
  7. Wszystko umieszczamy w dużym garnku, dodajemy grzybowy wywar, razem z całą zawartością małego garnka, dolewamy wody – ok. 2,5 litra i zaczynamy zagotowywać na małym ogniu – zajmie to ok 20-30 minut.
  8. Gdy barszcz zacznie się gotować zaczynamy liczyć ostatnie 15 minut.
  9. Następnie odcedzamy barszcz i zaczynamy doprawiać. Na początek zakwas. Zgodnie z własnym smakiem pomiędzy 250 – 500 ml – ja polecam 500 ml 🙂
  10. Następnie sól i pieprz mielony, a także jeden świeży pokrojony drobno ząbek czosnku.
  11. No i gotowe. O wszystkim decyduje teraz Wasz własny gust. Ponadto warto barszcz wigilijny przygotować dzień wcześniej, pozostawić do wystudzenia i ponownie podgrzać sprawdzając doprawienie – smak może lekko się zmienić!

Jeśli nie możecie się już doczekać tej cudownej chwili, kiedy ugotujecie i zjecie ten barszcz wigilijny to całkowicie Was rozumiem – jest po protu pyszny i mogę szczerze go polecić na każdy świąteczny stół.

Zobaczcie też film z przygotowania i subskrybujcie mój kanał YouTube! https://www.youtube.com/watch?v=Pek2y5kCTUc

Na świąteczny stół, ale nie tylko gorąco polecam też pysznego śledzika pod pierzynką! http://nachlopskirozum.com.pl/sledz-pod-pierzynka/

barszcz wigilijny domowy