babka gotowana wielkanoc

Babka gotowana cytrynowa
Odcinek 69

Babka gotowana, czyli smak rodzinnych świąt

Święta Wielkanocne tuż tuż. Są takie smakołyki, które kojarzą mi się tylko z nimi i bez których czas spędzony przy świątecznym stole nie byłby tak wyczekiwanym i niezwykłym widowiskiem. Bezsprzecznie, w mojej rodzinie jednym z nich jest babka gotowana. Wyjątkowo wilgotna i długo trzymająca świeżość. Pyszna, słodka, zarazem orzeźwiająca cytrynową nutą. Najbardziej charakterystyczną cechą tej babki nie jest lista składników, ale sposób jej przygotowania. Jak sama nazwa wskazuje, babki nie pieczemy, a właśnie gotujemy – oczywiście w specjalnej formie, w którą uprzednio trzeba się zaopatrzyć, najlepiej razem ze spasowanym garnkiem, tak by można było pokrywką uchronić formę przez przemieszczaniem. Tyle tytułem wstępu, zabierajmy się do roboty.

babka gotowana na chłopski rozum

składniki (na 1 dużą babkę):

Ciasto:

1 kostka (250 g!) margaryny lub masła (ja robię na margarynie)

6 jaj

1 szklanka cukru

2 łyżki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mąki pszennej typ 600-650

1 szklanka mąki ziemniaczanej

skórka otarta z 1 cytryny

Lukier:

Sok z 1/2 cytryny – ok. 5 łyżek

150 – 200 g cukru pudru

wykonanie:

  1. Zaczynamy od jajek – oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Ocieramy na tarce skórkę z cytryny, uprzednio szorując ją i wyparzając.
  3. Żółtka zaczynamy ucierać z margaryną i cukrem. Polecam robota kuchennego, ale jeśli macie ochotę na poważniejsze ćwiczenia fizyczne możecie jechać ręcznie.
  4. Do jednolitej masy dodajemy mleko, skórkę z cytryny i oba rodzaje mąki, które przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy energicznie na gładkie ciasto.
  5. Na końcu dodajemy ubite białka i ręcznie – szpatułką lub łyżką delikatnie mieszamy.
  6. Przygotowujemy formę do gotowania babki smarując ją tłuszczem (kawałkiem margaryny) i obficie obsypując kaszką manną wszystkie płaszczyzny.
  7. Przekładamy ciasto do formy rozkładając je równomiernie. To bardzo ważne, w przeciwnym razie babka nie równo wyrośnie i nie będzie prosto stać po odwróceniu.
  8. Zamykamy szczelnie formę i wkładamy do wrzącej wody, która powinna sięgać do 2/3 lub 3/4 wysokości formy z babką. Przykrywamy pokrywką i zabezpieczamy tak by w środku nic się nie przemieszczało.
  9. Gotujemy przez 80 minut na minimalnym ogniu.
  10. Wyciągamy babkę z formy na kratkę, tak by odparowała.
  11. Kiedy będzie już chłodna, dekorujemy ją polewą z soku z cytryny i cukru pudru (dodajemy cukier do soku i energicznie mieszamy tak długo, aż lukier nie będzie miał odpowiedniej, gęstej konsystencji).

Gotowe!

Pyszna, wilgotna i aromatyczna. Taka właśnie jest ta babka gotowana cytrynowa. Spróbujcie sami już dzisiaj – tak na chłopski rozum!

Zobaczcie film i koniecznie subskrybyjcie mój kanał YouTube! https://www.youtube.com/watch?v=g0jjva9FIRg

babka gotowana cytrynowa

A może konkret? Zapraszam na niecodzienne pulpeciki z indyka 🙂

http://nachlopskirozum.com.pl/pulpeciki-z-indyka-w-sosie-pomidorowym/